Sukob oko stranih investitora

Izvor: TvojPortal.com, 25.Jul.2011, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob oko stranih investitora

Dnevnik.rs ZRENjANIN: Predizborna utakmica u Zrenjaninu kao da je već krenula, a za sada se svela na prepucavanja između lokalne vlasti i opozicije, koju predvodi bivši gradonačelnik Goran Knežević, oko toga da li su posle njegovog hapšenja, zbog sumnje da je predvodio građevinsku mafiju i smene sa čelne pozicije u gradu, otišli strani investitori i da li su u amanet sadašnjem lordmeru Mileti Mihajlovu ostavljeni višemilionski >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << dugovi.


Počelo je optužbama Kneževića, sada prvog čoveka Srpske napredne stranke u Zrenjaninu, da lokalna samouprava “nerad, nesposobnost i izostanak bilo kakvog rezultata od kraja 2008. godine do danas pokušava opravdati izmišljenim dugovima iz prethodnog perioda”.
-Dugovi su nastali nakon mog hapšenja, jer su rashodi budžeta ostali visoki, a prihodi su se značajno smanjili odlaskom velikih investitora iz grada. Po onome što se sada može čuti od zrenjaninskih vlasti, uskoro će me optužiti i za štetu od elementarnih nepogoda – poručio je Knežević, posle čega je usledila replika gradonačelnika Milete Mihajlova (DS) što je bila prekretnica u dosadašnjim odnosima između vlasti i SNS.
Jer, do sada, Gradska uprava je maltene ćutke prelazila preko svake packe koja bi došla iz tabora naprednjaka. Ovog puta, međutim, odlučila je da, preko Mihajlova, oštro odgovori Kneževiću. Mihajlov je kategorički odbacio Kneževićeve tvrdnje, napominjući da nijedan veliki investitor nije napustio Zrenjanin.
-Naprotiv, oni koji posluju u Zrenjaninu, odlučuju da prošire svoje kapacitete i otvore nova radna mesta. Samo poslednjih dana to smo videli na primerima fabrika „Pompea“ i „Drekslmajer“, koje su najavile otvaranje skoro 300 novih radnih mesta – odgovorio je Mihajlov i dodao da je nakon hapšenja bivšeg gradonačelnika naplata javnih prihoda stagnirala, jer je grad bio u svojevrsnoj blokadi.
S druge strane, kazao je Mihajlov, lokalna samouprava je morala da podmiri dospele obaveze prema ranije potpisanim ugovorima, a te obaveze je, prvenstveno, preuzela Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina. Tako je 2008. godina, po tvrdnjama Kneževićevog naslednika u gradonačelničkoj fotelji, okončana sa skoro milijardu dinara duga.
- Deo duga koji je nova opštinska vlast nasledila od prethodne, predvođene Goranom Kneževićem, sukcesivno je isplaćivan tokom 2009. i 2010. godine. Taj dug još uvek nije u potpunosti izmiren, ali se Grad Zrenjanin nada da će, s povećanjem prihoda, uspeti da do kraja izravna budžetski minus – naveo je Mihajlov.
I kada se činilo da će se prepirka završiti na ovome, usledio je novi odgovor zrenjaninskih naprednjaka koji su, ovog puta, javnosti ponudili na uvid tri rešenja o raskidu ugovora sa stranim investitorima, kako bi potkrepili svoje reči. Ujedno su optužili Mihajlova da je izbornu kampanju započeo neistinama.
“Podsećamo gradonačelnika da su ugovore o zakupu zemljišta u industrijskim zonama Zrenjanina, nakon hapšenja Gorana Kneževića, raskinuli holandski „Pekokar“, austrijski „Vizium Er“ i nemački „Futura Biotek“. Da su ti ugovori realizovani, danas bi Zrenjanin imao još dve uspešne fabrike, kargo aerodrom, hiljadu više zaposlenih, a korist od tih investicija imala bi čitava privreda“, poručeno je sa konferencije za novinare održane u prostorijama Gradskog odbora SNS i naglašeno da su dugovi nastali, jer sadašnja vlast nije ugovorila ni jednu veliku investiciju tokom čitavog mandata i jer su od nje pobegli i oni investitori koji su imali potpisane ugovore.
Ž. Balaban

zrenjaninstrani investitori
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.