Sudski sporovi u Kruševcu traju i po 20 meseci

Izvor: TvojPortal.com, 03.Jul.2011, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudski sporovi u Kruševcu traju i po 20 meseci

Rasina.net Sudeći po ocenama Svetske banke u konkurenciji 22 grada iz sedam zemalja regiona, najefikasnija administracija je zrenjaninska, dok je najsporija beogradska.


U konkurenciji 22 grada iz sedam zemalja regiona, sud u Zrenjaninu je najefikasniji, a u Beogradu se najduže čeka na izdavanje građevinske dozvole.
Još jedan srpski grad koji je dobio lošu ocenu od Svetske banke jeste Kruševac, pošto sudski sporovi u njemu traju u proseku 20 meseci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << /> U Zrenjaninu je slika potpuno drugačija. Prošlih godina otvorene su tri industrijske zone, dok je za godinu i po zaposleno 4.000 ljudi i ugovoreno 28 investicija.
Sudovi u Zrenjaninu, prema oceni Svetske banke, rade kao američki, pošto sporove završavaju za 10 meseci.
Ljiljana Popov iz Privrednog suda u Zrenjaninu navodi da je u izveštaju prošlu godinu sud postigao visok stepen kvaliteta, a da je stepen savladavanja stečajnih parničnih predmeta čak 98 odsto.
Prema njenim rečima, tada je u Zrenjaninu radilo pet sudova, a trenutno samo tri, što umnogome otežava rad pravosudnih organa.
Kruševački sud je dvostruko sporiji. Za dve godine, u Kruševcu nije otvorena nijedna nova fabrika, a nisu realizovane ni investicije ugovorene pre nekoliko godina.
Težak život u Kruševcu
Kruševljani u proseku zarađuju 30 hiljada dinara, skoro sedam hiljada manje od Zrenjaninaca.
Građani tog grada saglasni su u oceni da se u njemu jedva živi, a najviše se žale na niska primanja i nedostatak posla. Pored građana i privrednici imaju zamerke, u najvećoj meri na sporost administracije.
Zoran Nikolić iz firme "Marni Mašrums" koja se bavi proizvodnjom i preradom pečenih gljiva, ističe da su najveći problem dozvole za ekologiju koje se čekaju i po dva meseca.
"Dok mi dobijemo dozvolu, Bugari su već izvezli robu", navodi Nikolić.
Kruševljani se nadaju da će autoput Pojate - Preljina privući više investitora.
Međutim, da putevi ne rešavaju sve probleme, pokazuje i primer Beograda. Od Svetske banke dobio je najlošiju ocenu u regionu. Glavni razlog je što u srpskoj prestonici investitor građevinsku dozvolu čeka i čitavu godinu, dok se u svetu čeka do tri meseca.
Goran Rodić iz Privredne komore Srbije napominje da su glavni razlog dugog čekanja u Beogradu brojni nagomilani problemi, kao i činjenica da je glavni grad najveće gradilište i da ima najviše zahteva.
Novac koji se ne koristi je najskuplji, i zato stučnjaci tvrde da su dugačke i komplikovane administrativne procedure najbrži način da se odbiju investitori, a onda nema ni novog zapošljavanja ni većih zarada.
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

kruševacsudski sporovi
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.