Pet godina piju otrovnu vodu

Izvor: Blic, 28.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet godina piju otrovnu vodu

ZRENJANIN - Mnogi Zrenjaninci i dalje piju najgoru vodu u Srbiji i ovom delu Evrope, neki i sa gradskog vodovoda, što je strogo zabranjeno još pre pet godina kada su inspektori otkrili da u česmovači ima deset puta više otrovnog arsena nego što je dozvoljeno.



Opštinski funkcioneri su tada obećali početak izgradnje fabrike vode, koja bi dugoročno rešila vodosnabdevanje u Zrenjaninu, a bilo je i obećanja da će ta investicija biti završena za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godinu i po dana. Pet godina kasnije, iz „Vodovoda i kanalizacije”, konačno stižu dobre vesti. U toku je završetak tendera za izbor najboljeg ponuđača za izgradnju fabrike vode, a direktor Milorad Bjelogrlić nam je potvrdio da se čeka se odluka komisije o izboru jednog od dva najpovoljnija.

- Ukoliko sve bude kako smo planirali, gradnja fabrike vode mogla bi da počne ovog proleća - izjavio je Bjelogrlić.

Pre tačno pet godine pokrajinska sanitarna inspekcija zabranila je korišćenja zrenjaninske vode za piće i spravljanje hrane zbog prekomernog prisustva arsena. Tadašnja merenja su pokazala da se ovaj teški metal u zrenjaninskom vodovodu nalazi u desetostruko većoj količini nego što to dozvoljavaju evropske norme, koje su tom prilikom prvi put primenjene. Koncentracija arsena se, praktično, nije povećala, ali je zabrana vode za piće zabrinula većinu Zrenjaninaca, koji su tada masovno prešli na flaširanu vodu u prodavnicama i takozvanu česmovaču sa već zaboravljenih javnih bunara, koji su rekonstruisani za ponovnu upotrebu.

Merenja su pokazivala da je svaki treći bakteriološki uzorak neispravan, a da je voda po svom hemijskom sastavu stoprocentno štetna po zdravlje ljudi.

Poslednjih godina o njenoj bakteriološkoj i hemijskoj ispravnosti se više i ne govori u javnosti, ali je Zrenjaninci, posebno oni sa tanjim novčanicima ipak i dalje piju. Većina onih koji su u početku prešli na alternativno vodosnabdevanje, brzo su shvatili da je flaširana voda prevelik teret za kućni budžet. U Zrenjaninu postoji o više od četrdesetak javnih bunara, ali građani smatraju da se ona ne razlikuje mnogo od one iz gradskog vodovoda, a osim toga, s obzirom da se ne koristi često, voda na pojedinmim bunarima je izuzetno mutna i neupotrebljiva.

Prema poslednjim rezultatima vode koju su uradili stručnjaci Zavoda za javno zdravlje procenat bakteriološke neispravnosti na nivou Srednjobanatskog okruga bio je oko 32 odsto, a kao dominantan uzrok bakteriološke neispravnosti javlja se povećan broj bakterija saprofita.

Takođe, analize su pokazale, javni bunari kao način vodosnabdevanja imaju najveći procenat bakteriološke neispravnosti.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje su upozorili da pri hlorisanju vode sa visokim sadržajem organskih materija postoji realna opasnost od formiranja kancerogenih materija. Skoro nerešiv problem ostaje i dotrajala vodovodna mreža.

Nova fabrika na lizing

Da će Zrenjaninci ove godine rešiti problem pijaće vode potvrđuje i zamenik gradonačelnika Goran Kaurić koji navodi da ukoliko sve protekne kako je i planirano, izgradnju fabrike po­čeće na proleće, a rok da fabrika proradi je dve godine od početka gradnje. On kaže da su fi­nansijska sredstva projektovana budžetom, a fa­brika vode biće izgarđena na lizing od 20 godi­na što je, kako kaže, bilo je­dino prihvatljivo rešenje.

Da li pijete vodu iz gradskog vodovoda



Sanja Vorkapić


Pijem u slučaju da zaboravim da kupim flaširanu vodu u prodavnici. Uglavnom pijem sokove, a vodu koristim za kuvanje.

Dragoslava Ivković

Ovu vodu prestala sam da pijem još pre zabrane. Nabavljam izvorsku, a vodu iz vodovoda koristim delimično za kuvanje.

Tanja Vučković Milišić

Vodu za piće kupujem, jer gradsku ne pijem. Koristim je za supu i kafu jer ni sa jednom flaširanom vodom kafa nema tako lep ukus.

Danijela Tančić

Ne, ne pijem tu vodu nikad, osim za kuvanje i pranje i zaista ne znam ko može da je pije kad je zatrovana.

Branislav Prokić

Zrenjaninsku vodu ne pijem i koristimo je samo za kuvanje. Imam malo dete i zaista sam zabrinut za njegovo zdravlje.

Dragan Živković

Vodu iz vodovoda ne pijemo već 10 godina i to od kada smo na dnu kade punoj vode primetili izvesnu količinu peska.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.