Fokus grupe za osnaživanje lične bezbednosti žena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2018, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fokus grupe za osnaživanje lične bezbednosti žena

Fond socijalne i demokratske inicijative (FOSDI) iz Beograda organizovao je u Zrenjaninu fokus grupu o mogućnostima za punu implementaciju Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1325 – Žene, mir, bezbednost i donošenje preporuka koje bi doprinele savladavanju eventualnih prepreka i teškoća u sprovođenju ovog Akcionog plana, naročito na lokalnom nivou.

U toku je realizacija projekta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posvećenom institucionalnom unapređivanju primene nacionalnog akcionog plana 2017-2020. godine sa posebnim ciljem da se bitno doprinese osnaživanju i poboljšanju lične bezbednosti žena.

"Mi rukovodioci i rukovoditeljke projekta ćemo slušati iskustva, preporuke, zamerke, primedbe, konstatacije lokalne zajednice odavde, i u završnom dokumentu ćemo to predstaviti na konferenciji u Beogradu, a onda će se uputiti zaključci i preporuke poslanicima i poslanicama skupština i lokalne i pokrajinske i nacionalne", saopštila je Nataša Milojević, predsednica FODSI-ja.

Prema podacima Ujedinjenih nacija 90 posto oružanih sukoba izbija na mestima gde ih je već ranije bilo, te naš region spada u rizične teritorije.

"Uzroci koje su Ujedinjene nacije otkrile su da su mirovni procesi manjkavi. Utvrđeno je da tamo gde su žene učestvovale u mirovnim pregovorima, da se vodilo računa o mnogo više aspekata mira koji su neophodni, a ne samo da prestane pucanje, i onda je 2000 godine pre 18 godina doneta rezolucija Saveta bezbednosti 13/25 koja se zove "Žene, mir, bezbednost", kazala je dr Zorica Mršević, Institut društvenih nauka.

Planirane su realizacije tri fokus grupe Užice, Čačak, Zrenjanin, na kojima će se staviti akcenat na bezbednost žena u snagama bezbednosti i odbrane i društva u celini kako u nadležnim ministarstvima i ostalim institucijama, tako i na lokalnom nivou.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.