Različita svjedočenja o povezanosti Merčepa i ubica porodice Zec

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Nov.2014, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različita svjedočenja o povezanosti Merčepa i ubica porodice Zec

ZAGREB - Dvojica zagrebačkih policajaca koji su istraživali ubistvo porodice Zec u utorak su na suđenju Tomislavu Merčepu različito svjedočili o povezanosti bivšeg pomoćnika ministra unutrašnjih poslova sa zločinima nad civilima ratne 1991.

I dok je šef Odsjeka za suzbijanje krvnih delikata Esad Paratužić kazao da ne zna za povezanost Merčepa i pripadnika rezervnog sastava MUP-a uhapšenih zbog ubistava, osim što su se "u narodu nazivali merčepovci", vođa grupe koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << vodila istragu, Ratko Čađo, ustvrdio je da je iz svih razgovora i prikupljene dokumentacije proizlazila veza između osumnjičenih i Merčepa.

"Više ne mogu reći da li se bilo ko od njih pozivao na Tomislava Merčepa", kazao je Čađo, dodavši da ne zna ko je bio komandant uhapšenim pripadnicima rezervnog sastava MUP-a.

Čađo se prisjetio i da su nestanci nekih civila iz Zagreba 1991. riješeni nakon što su na sudsku medicinu dovezeni leševi pronađeni u selu Bujavice kod Lipika kada je Zbor narodne garde "čistio" to područje.

"O svemu tome smo odgovarajuće dokumente priložili uz kaznenu prijavu koju smo dostavili državnom odvjetništvu", kazao je Čađo, ističući da "niko iz sustava ili izvana" nije opstruisao rad policije na tim slučajevima.

Isto je, što se tiče moguće opstrukcije istrage, kazao i Paratužić, koji je, kao i njegov tadašnji podređeni, rekao da je policijska istraga pokazala da su za smrt porodice Zec odgovorni Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak "i još neke osobe" koje su prilikom hapšenja imali iskaznice rezervnog sastava MUP-a.

Merčepa terete da je pripadnicima jedinice rezervnog sastava MUP-a kojom je zapovijedao, u javnosti poznatima kao "merčepovci", lično naređivao nezakonita hapšenja, mučenja i ubistva civila, te da je znao da njegovi podređeni to čine, ali nije ništa učinio da to spriječi.

Po optužnici, "merčepovci" su od 8. oktobra do sredine decembra 1991. nezakonito uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, 3 se vode kao nestale, a 6 ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja na Pakračkoj poljani i u paviljonu na Zagrebačkom velesajmu.

Među žrtvama su i tri člana porodice Zec - Mihajlo, Marija i njihova 12-ogodišnja kćerka Aleksandra, koji su ubijeni u noći sa 7. na 8. decembra 1991. Iako su pred istražnim sudijom petorica uhapšenih "merčepovaca" priznala zločin i protiv njih je podignuta optužnica, oni nikada nisu krivično odgovarali jer su ispitivani bez advokata.

Merčep od početka tvrdi da nije kriv i poriče da je komandovao jedinicom koja se nazivala njegovim imenom.

Suđenje se nastavlja 12. decembra ispitivanjem novih svjedoka.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.