O bezbednosti skijaša brine 30 spasilaca

Izvor: S media, 19.Jan.2011, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O bezbednosti skijaša brine 30 spasilaca

Na skijališkim stazama u Srbiji svakodnevno se nalazi oko 30 pripadnika redarske službe i Gorske službe spasavanja (GŠ) koji brinu o bezbednosti i mogu u najkraćem mogućem roku da reaguju, ukoliko je nekom potrebna pomoć, izjavila je predstavnica JP "Skijališta Srbije" Ana Jovanović.

U slučaju da dodje do povrede na stazi, pripadnici GŠ-a ukazuju pomoć na licu mesta i prevoze povredjenog do nadležnog zdravstvenog centra.

Svi skijaši sa važećom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ski kartom imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu, a ukoliko zbog ozbiljnosti povreda ne mogu da nastave sa skijanjem, novac od ski karte za preostale neiskorišćene dane, uz priloženi izveštaj lekara i Gorske službe, biće im refundiran, ukazala je ona.

Prema njenim rečima tokom prethodne sezone značajno je smanjen broj povreda i zabeleženo je samo jedno gubljenje na skijalištu, čemu je doprinelo i poboljšanje signalizacije i obeležavanje ski staza.

Svi korisnici skijališta su dužni da se pridržavaju propisanih pravila o ponašanju na skijalištu, koja skijaši dobijau na svim polaznim stanicama žičara kao i u ski informaciji, uz ski kartu.

Jovanović je istakla da deca do 12 godina starosti obavezno moraju da nose kacige, a to je preporuka i odraslima; redari će svakog, ko se ne pridržava pravila upozoriti, a ako se i nakon upozorenja nastavi sa ugrožavanjem bezbednosti uslediće oduzimanje ski karte.

Na Kopaoniku radi devet žičara

Skijašima se preporučuje da izaberu stazu u skladu sa svojim mogućnostima, a važno je da se upoznaju i sa signalizacijom i oznakama na skijalištu. Na početku svake žičare postavljene su info table sa prikazanom signalizacijom i značenjem, a svaki skijaš može da se informiše i o tome koje staze i žičare su u funkciji.

Granica skijališta obeležena je narandžastim štapovima i omogućava da se u slučaju gubljenja skijaš orijentiše i zatraži pomoć GŠ-a ili policije. Oznake na stazama su postavljene na razdaljini od 30 metara, ako je vidljivost manja i sledeća oznaka nije vidljiva, staza se zatvara, jer nije bezbedna.

Jovanovićeva je ukazala da skijaš koji se izgubi i ne može da se orjentiše i vidi signalizaciju, treba da pozove GŠ telefonom na broj 063 466 466 i da podatke, a na osnovu poslednjeg očitavanja ski karte može da se sazna na kojoj žičari je bio poslednji prolaz.

Tanjug

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bonton za skijaše

Izvor: Mondo, 19.Jan.2011

Na ski stazama u Srbiji svakodnevno se nalazi oko 30 redara i pripadnika Gorske službe spasavanja koji brinu o bezbednosti skijaša, ali moraju i sami da povedu računa o ponašanju, kaže predstavnica JP "Skijališta Srbije" Ana Jovanović.

Nastavak na Mondo...

Bezbednost skijaša u ski centrima

Izvor: B92, 19.Jan.2011

Kako bi skijaši i svi ljubitelji zimskih sportova u našim ski centrima bili bezbedni i uživali u komforu koji im nude naše planine o njihovoj sigurnosti se osim Skijališta Srbije brinu i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Gorske službe spasavanja...Poboljšanje signalizacije i obeležavanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.