Popis o ludacima u Srbiji iz 19. veka, pogledajte vaš kraj

Izvor: B92, 09.Jan.2019, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popis o "ludacima" u Srbiji iz 19. veka, pogledajte vaš kraj

U nekim srezovima jedan lud čovek, a u jednom skoro 60, bar je tako pokazao popis iz 1895. godine, koji je danas osvanuo na Tviteru.

Mapu je objavio izvesni Miloš Popović na svom nalogu na Tviteru i pokazuje gde su živeli najluđi Srbi prema popisu iz 1895. godine

Miloš Popović je doktor nauka na Univerzitetu u Arizoni i na njegovom sajtu mogu se pronaći različite statističke i interaktivne mape. Sada je objavio i ovu - mapu okruga u Srbiji na kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su navedeni brojevi "ludaka" po srezovima.

Iznad mape stoji: "Pogledajte da li potičete iz sreza sa najviše ludih prema popisu iz 1895."

Kako piše Nedeljnik, pretpostavlja se da je reč o obolelima od mentalnih bolesti koji su se u to vreme smatrali "ludima", a najviše ih je bilo u tadašnjim Račanskom i Krajinskom srezu.

Popović je doktor nauka na Univerzitetu u Arizoni, nekada je radio kao konsultant na istraživanjima na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, a bavio se i predavanjem istraživačkog dizajna i kvalitativnih metoda.

Ova mapa je tehnički tačna, a njena svrha, kao i svrha ovog teksta nije da uvredi bilo koga.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gde je živeo najveći broj „ludaka“ u Srbiji 19. veka?

Izvor: Luftika.rs, 10.Jan.2019, 09:43

U nekim srezovima jedan lud čovek, a u jednom skoro 60, bar je tako pokazao popis iz 1895. godine, koji je osvanuo na Tviteru.. Mapu je objavio izvesni Miloš Popović na svom nalogu na Tviteru i pokazuje gde su živeli najluđi Srbi prema popisu iz 1895. godine. Miloš Popović je doktor nauka na Univerzitetu...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.