Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Nov.2018, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niška Sigurna kuća ove godine utočište za 90 žena i dece

U Sigurnoj kući u Nišu od početka godine zaštitu je potražilo 38 žena i pedesetdvoje dece, izjavila je direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić.Ona je kazala da je najmladja štićenica imala 18 godina, a najstarija 62.

"U najvećem broju slučajeva nasilnik je bio sadašnji bračni ili vanbračni partner", kazala je Šćekić na sinoćnoj tribini "Ono što ne znaš o meni" održanoj povodom medjunardnog Dana borbe protiv nasilja u porodici.

Šćekić je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kazala da se ranije oko 50 odsto žena iz Sigurne kuće vraćalo nasilniku, a ove godine deset odsto žena.

"Ovaj pomak je napravljen zahvaljujući donošenju novog zakona, a posebno meri zabane prilaska žrtvi. Zapažamo i da sada, za razliku od ranijeg perioda, žrtve imaju veću podršku svoje primarne porodice tako da ne odlaze nasilniku nego primarnoj porodici", kazala je Šćekić.

Po njenim rečima, ono što je i dalje teško je to što veliki broj dece boravi u Sigurnoj kući.

"U nekim slučajevima su deca bila direktno izložena nasilju, a u nekim slučajevima indirektno. U više od od 20 odsto slučajeva su i deca bila izložena nasilju", istakla je Šćekić.

Ona je kazala da je ove godine 30 žena u Srbiji izgubilo život u nasilju u porodici.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.