Tresla se Srbija; Seizmolog otkriva treba li očekivati jači zemljotres

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 15:09

Tresla se Srbija; Seizmolog otkriva treba li očekivati jači zemljotres

Posle zemljotresa u Kragujevcu, noćas su se zatresli Kosovska Mitrovica i Kruševac, pa se postavlja pitanje da li će tlo u Srbiji nastaviti da se trese.

Dežurni seizmolog Seizmološkog zavoda Srbije, Đorđe Šušić, kaže da tako nešto ne može da se predvidi.

"U pitanju je normalna seizmička aktivnost. Ako pretpostavimo da je glavni potres već prošao, nastupa smirivanje tla kada je uobičajeno da imamo podrhtavanja manje magnitude", objašnjava naš sagovornik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dodaje da prate seizmičnost.

Prema njegovim rečima, imali smo već dva takva događa koja nisu prelazila jačinu od 1,5 stepeni Rihtera. Šušić kaže da je nemoguće znati unapred da li bi mogla da uslede jača podrhtavanja tla u Srbiji.

"To niko ne može da prognozira na osnovu 'for šokova', nego tek retroaktivno možemo da analiziramo da li veći broj tih manjih zemljotresa prethode jačim događajima", podvlači seizmolog.

On podseća da je Srbiju početkom godine pogodio zemljotres slične moći od 2,7 stepeni Rihtera, čiji je epicentar bio u Gornjem Milanovcu.

"Prostor centralne Srbije je aktivniji u tom smislu od drugih regiona", poručuje sagovornik RT Balkan.

I seizmolog Miodrag Petrović naglašava da ne treba plašiti građane, jer je u pitanju, kako kaže, zemljotres niskih magnitudnih pragova.

"Trusno tlo, poput onog u Grčkoj, Turskoj, južnom delu Italije ili Azije ne konstatuje potrese ove jačine. Za njih je to 'oblačak na nebu', takoreći", navodi on.

Petrović dodaje da se zemljotres koji je ovog jutra zabeležen kod nas, registruje na instrumentima, a ljudi ga teško osete.

Seizmolog za RT Balkan objašnjava da nema aktivnih tektonskih ploča na Balkanu.

"Jedina aktivna, pod čijim smo i mi uticajem, je ona na prostoru bivše Jugoslavije, oko Dalmacije u Hrvatskoj. U pitanju je jadranska mikroploča, koja se odvojila od afričke ploče. Na njoj se nalazi konvergentna granica, što je pojava kada se jedna ploča podvlači ispod druge. Zato se na prostoru od 300 do 400 kilometara udaljenom od kontakta jadranske mikroploče, ti naponi oslobađaju što se oseti na prostoru Srbije i okruženja. Ali to su geološki, vekovni procesi i ne treba da nas plaše", naglašava seizmolog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Kruševac,   Kragujevac,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.