Uručene nagrade UNS-a

Izvor: RTS, 22.Dec.2010, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene nagrade UNS-a

Dopisništvu RTS-a u Kraljevu, UNS dodelio nagradu "Laza Kostić" za izveštavanje posle zemljotresa. Ljubici Gojgić nagrada za uređivanje "Dimitrije Davidović". Novinarka RTS-a Ružica Vranjković dobitnica nagrade PTT-a za objektivno i pravovremeno informisanje građana Srbije o podeli i trgovanju akcijama NIS-a.

Udruženje novinara Srbije uručilo je danas, u kategoriji vesti i izveštaja, godišnju nagradu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Laza Kostić" Dopisništvu Radio-televizije Srbije u Kraljevu. UNS-ova godišnja nagrada za uređivanje "Dimitrije Davidović" pripala je novinarki Radio-televizije B92 Ljubici Gojgić.

Javno preduzeće PTT saobraćaja "Srbija" dodelilo je tradicionalnu godišnju nagradu za najbolju saradnju novinarki RTS-a Ružici Vranjković.

Vranjkovićeva je nagradu dobila za objektivno i pravovremeno informisanje građana Srbije o podeli i trgovanju akcijama NIS-a.

Nagradu je dodelio generalni direktor Pošta Srbije Goran Ćirić.

Redakcija od 12 ljudi, šest novinara, tri snimatelja, dva montažera i jednog tonca, nagradu je zaslužila danonoćnim izveštavanjem iz grada, koji je 3. novembra pogođen razornim zemljotresom.

Kako je studio Dopisništva bio teško oštećen u zemljotresu, i pošto nije bilo tehničkih mogućnosti da se iz tog studija šalju vesti i izveštaji, kolege iz Kraljeva organizovale su izveštavanje iz čačanskog studija.

"Zahvaljujući profesionalnoj dovitljivosti i visprenosti, slika iz razrušenog Kraljeva, posle samo tri sata, otišla je u etar", navodi se i obrazloženju nagrade.

"Uvažavajući brzinu reagovanja, visoku profesionalnost i efikasnost izveštavanja, dokumentarnost i snažno dejstvo reči i slike sa tla pogođenog zemljotresom, naročito beleženje ljudske patnje, žiri se nije dvoumio oko dodeljivanja nagrade", piše u obrazloženju.

Urednik Dopisništva RTS-a Radiša Đorđević rekao je da nagrada pripada svim zaposlenima u Dopisništvu, zato što su te noći svi zaboravili na svoje privatne probleme, na porušene odžake, krovove bez crepova i popucale zidove.

Đorđević je zahvalio kolegama iz Kruševca i Čačka koji su pritekli u pomoć prvih dana, da bi što više rubrika iz Kraljeva bilo emitovano.

Dobitnici u ostalim kategorijama

Osim Dopisništva RTS-a, dobitnici nagrade "Laza Kostić" u kategorijama komentar, reportaža i fotografija su novinarka nedeljnika NIN Ruža Ćirković, novinar novosadskog Dnevnika Željko Marković i fotereporter dnevnog lista Kurir Nemanja Pančić.

Za životno delo nagrađena je bivša novinarka lista Politika Ivanka Bešević-Boreli, a zlatnu povelju UNS-a za doprinos razvoju novinarske organizacije dobio je glavni i odgovorni urednik lista Srpski glas Australije Čedomir Šoškić.

Nagrada za pulicistiku "Žika M. Jovanović" dodeljena je autoru knjige "Budimo ljudi - život i reč patrijarha Pavla" Jovanu Janjiću, dok je prema proceni žirija najbolji karikaturista Marko Somborac iz lista Blic.

Članovi žirija bili su predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović, predsednik Asocijacije medijskih fotografa Srbije Zvezdan Mančić, urednik RTS-a Zoran Stanojević, novinar lista Pres Mihailo Medenica, a predsednik je bio Miodrag Ilić.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.