U Kraljevu neupotrebljivo 1.094 objekta

Izvor: Studio B, 10.Nov.2010, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kraljevu neupotrebljivo 1.094 objekta

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović rekao da je u Kraljevu od 6.205 pregledanih objekata neupotrebljivo 1.094.

"Svi zajedno u Kraljevu smo se našli na rešavanju problema koje nam je doneo zemljotres i svi zajedno smo bili ujedinjeni na ovom poslu. Svi su se našli kao podrška i pomoć u nepogodi koja nas je zadesila", rekao je Simović na sednici Skupštine Kraljeva.

"Prvi problem koji smo uvideli >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << bio je da pokrijemo sve otkrivene objekte u gradu i okolnim selima. Po hitnom postupku je obezbeđena velika količina građevinskog materijala, jer danas od 6.205 objekata 1.094 nije za upotrebu", naveo je on.

Simović je zahvalio građanima Kraljeva zbog solidarnosti koju su pokazali sa najugroženijim sugrađanima, a posebno onim meštanima koji su ostali bez kuća.

Škole u Kraljevu i dalje neće raditi

Štab za vanredne situacije u Kraljevu doneo je sinoć odluku da škole do daljnjeg ne rade.

Prema rečima komandanta Štaba gradonačelnika Ljubiše Simovića, postojala je velika dilema da li treba početi nastavu u pojedinim školama koje nisu oštećene i koje su udaljene od ugroženog područja.

"Odlučili smo da nastava ne počinje. Do nedelje treba proveriti stabilnost objekata koji nemaju vidljivih oštećenja, kao i neophodne mere sanacije oštećenih. Ne smemo zaboraviti ni psihološki aspekt. Polazak u školu mora da prati dobro osmišljen pedagoško-psihološki rad sa decom, jer su doživela šok. Moramo izraditi precizna uputstva o ponašanju nastavnika i dece u slučaju da dođe do potresa", rekao je gradonačelnik Simović.

Škole za koje se utvrdi da su potpuno bezbedne, mogle bi da prime đake najranije u ponedeljak.

Simović je ocenio da je mnogo jednostavnije nadoknaditi deset dana nastave, nego rizikovati da se deca prevremeno puste u škole.

Direktori pojedinih škola dobili su juče iz Školske uprave obaveštenje da je dogovoren početak rada, što je izazvalo konfuziju u javnosti.

"Razgovarao sam sa ministrom prosvete i on je bio mišljenja da određene škole treba da počnu da rade. Obećao sam mu da ćemo sagledati situaciju, ali stav našeg tima za škole i celog Kriznog štaba bio je da treba da sačekamo", rekao je Simović.

"Nevolju zajednički da delimo"

Patrijarh srpski Irinej na početku današnje posete Kraljevu obišao je crkvu Svete Trojice, oštećene u nedavnom zemljotresu, a ugroženom stanovništvu obećao pomoć Crkve i vernika.

"I to se dešava u životu ljudi, pa i ovo moramo prihvatiti kao Božju opomenu svima nama. Na nama je da ovu nevolju zajednički podelimo", rekao je patrijarh Irinej.

On je izrazio nadu da će "država uraditi svoj deo posla, ali će i Crkva, sa svoje strane, preko svojih vernika, učiniti sve da se ova velika katastrofa ublaži".

Patrijarh Irinej je dodao da je najvažnije omogućiti ljudima koji su ostali bez krova nad glavom da prezime zimu.

"Ostalo će vremenom biti sanirano, sa nadom da se ono što se desilo neće ponoviti, ali moramo da budemo pripremljeni i spremni, možda čak i za nova iskušenja", rekao je srpski patrijarh.

Njega su, pred crkvom Svete Trojice građene 1824. godine po nalogu kneza Miloša Obrenovića, dočekali vladika žički Hrizostom i prota Jovan Đerem, starešina hrama.

Tokom posete Kraljevu, patrijarh Irinej prošetao je gradskim ulicama, sastao se gradonačelnikom Ljubišom Simovićem, obišao bolnicu, a na kraju posete obići će i manastir Žiča, jer je taj hram iz 13. veka takođe oštećen u zemljotresu.

Cvetković: Vlada će izdvojiti milijardu dinara za Kraljevo

Premijer Mirko Cvetković izjavio je danas da očekuje da će vlada Srbije obezbediti pomoć od milijardu dinara za saniranje posledica zemljotresa u Kraljevu.

On je novinarima u vladi Srbije rekao da su u prvom trenutku obezbeđena nužna sredstva i da nije tačno da je malo novca izdvojeno za pomoć stradalima.

"Nije tačno da je malo sredstava izdvojeno za Kraljevo. Pravog dana sam otišao u kraljevo i spomenuo sredstva koja su u roku od 24 sata bila uplaćena", rekao je Cvetković.

Najavio je da bi sutra trebalo da otputuje u Kraljevo, gde će razgovarati sa članovima kriznog štaba. Šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer rekao je da Evropska unija izražava solidarnost sa stradalima u Kraljevu.

On je rekao da pre nego što se vidi na koji način može da se pomogne ugroženom području, EU treba da uradi procenu situacije. "Moramo da napravimo procenu situacije i, kada to budemo uradili, sledeće nedelju ću pozvati sve ambasadore kako bi videli na koji način može da se pomogne ugroženom području i ljudima u tom gradu", rekao je Dežer.

Još tri slabija potresa u regionu Kraljeva

Aparati republičkog Seizmološkog zavoda registrovali su tokom noći u regionu Kraljeva tri slabija zemljotresa magnituda 1,5 po Rihteru.

Kako je objavljeno na sajtu Seizmološkog zavoda Srbije, potresi su se dogodili u 1.04, 2.12 i 3.33 sati.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.