Tresao se Balkan

Izvor: Press, 03.Nov.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tresao se Balkan

Dva sata nakon potresa u Srbiji, novi zemljotres potresao granicu Turske i Grčke, žitelji Čanakalea proveli noć na ulici. Grčki i srpski seizmolozi imaju različite teorije - Grci kažu da potresi nisu povezani, Srbi tvrde suprotno! Manje od dva sata posle jakog potresa u okolini Kraljeva zemljotres slične snage >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pogodio je evropski deo Turske i grčko ostrvo Samotraka. Potres snage 5,1 stepen pogodio je oblast između Dardanela i grčke granice, a Samotraku je zahvatio udar sna-ge 5,3 Rihtera. Juče oko 4 sata po podne slab zemljotres snage 3,2 Rihtera pogodio je i Zagreb.Zemljotres u Turskoj osetio se na 50 kilometara od granice sa Grčkom, blizu Jedrena. Zemljotres se takođe osetio u Istanbulu, koji se nalazi na 150 kilometara istočno od epicentra.
Mala šteta u Turskoj
Epicentar potresa, koji je registrovan u 2.41, bio je u zalivu Saros u primorskom gradu Čanakale, koji je smešten u moreuzu Dardaneli, u neposrednoj blizini drevne Troje. Potres je probudio stanovnike Čanakalea, koji su u panici istrčali na ulice, na kojima je većina njih provela noć. Prvi izveštaji govore da zemljotres nije, na sreću, prouzrokovao ljudske žrtve niti veću materijalnu štetu.
- Zasad nema informacija o žrtvama ni o materijalnoj šteti - izjavio je gradonačelnik Čanakalea Ulgur Gokan. Potres se osetio i u najvećem turskom gradu Istanbulu, koji se i sam nalazi na izuzetno trusnom području.
U zemljotresu na grčkom ostrvu Samotraka, u severnom delu Egej-skog mora, koji se dogodio malo posle onog u Turskoj, nema pov-ređenih, ali još nema podataka o materijalnoj šteti.
Zemljotres je juče po podne potresao i Zagreb. Epicentar je bio jugozapadno od Zagreba, kod Klinča Sela.
Na području Bugarske osetila su se dva zemljotresa registrovana noćas na Balkanskom poluostrvu - u Srbiji i u Turskoj, javio je dopisnik Srne iz Sofije. Ovaj potres osetio se u Krdžalijskoj regiji, u Plovdivu i Jambolu, u južnom delu Bugarske. Ovi potresi nisu pričinili materijalnu štetu u Bugarskoj, ali su izazvali paniku među stanovništvom, posebno u Vidinu.
Grčki seizmolozi kažu da je posredi različit tip zemljotresa od onog u Srbiji, i da oni nisu u vezi! Sa druge strane, direktorka Seizmološkog zavoda Srbije Slavica Radovanović kaže za Press da se zemljotresi u Turskoj i Srbiji vrlo često javljaju sinhronizovano.
Život na trusnom području
- Zemljotres jačine 4,5 stepeni Rihterove skale, koji je 1999. godine pogodio Kraljevo, dogodio se pet minuta posle zemljotresa koji se dogodio kod Izmita. Sada je turski zemljotres bio sat vremena posle našeg i to, zajedno sa zemljotresom koji se dogodio u Grčkoj. To svedoči da je ukupna seizmička aktivnost na ovom prostoru porasla, i da ćemo biti svedoci novih zemljotresa jer svi zajedno živimo na jednom vrlo trusnom području - rekla je Radovanovićeva.
U Turskoj, koja se nalazi na trusnom području, česti su zemljotresi. U avgustu i novembru 1999. godine u dva snažna zemljotresa u naseljenim regionima na severozapadu Turske poginulo je oko 20.000 ljudi, a ondašnji seizmolozi govorili su da je posredi scenario iz noćne more, pošto je pogodio područje koje obiluje nekvalitetnim i jako starim građevinama.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.