NATO je probušio ploču

Izvor: Politika, 20.Nov.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO je probušio ploču

Razne glasine i „naučna otkrića“ kruže Kraljevom posle zemljotresa

Kraljevo
Ako kojim slučajem odete u Kraljevo i sednete u neku kraljevačku kafanu, budite oprezni dok prolazite između stolova. Posebno vodite računa da ne zakačite nečiju stolicu jer kad se to desi ovdašnji građani panično pogled usmeravaju ka lusteru.

Vreme u ovom gradu deli se na pre i posle zemljotresa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << , a uobičajeno pitanje „kako su tvoji kod kuće?“ zamenilo je „kako ti je kuća“.

Ovakvi dijalozi uglavnom se vode u prodavnicama bele tehnike, gde se poznanici trenutno najviše susreću. Tamo kupuju ili televizore ili bojlere jer su od pokućstva oni najčešće stradali. Prodaja ide, tvrde ovdašnji trgovci, kao u najbolje vreme. Ipak, cene nisu podigli.

Inače, Kraljevčani se teško mire s činjenicom da je zemljotres volja prirode, nepogoda na koju se nije moglo uticati. Lakše im je, valjda, da o tome razmišljaju kao o nečijoj krivici i zaveri. Tako, teorija broj jedan, koja inače okuplja veći broj pristalica i koju nam je izložila grupa građana okupljena ispred prodavnice, kaže da je kriv NATO! Evo kako to objašnjavaju pomalo u zbilji, pomalo u šali:

– Je li epicentar najjačih zemljotresa bio u Vitanovcu, Lađevcima i u blizini Bogutovca – pitaju nas nestrpljivo.

– Tako je – odgovaramo znatiželjni da čujemo nastavak priče.

– E, pa sećate li se da je NATO baš tu najviše udarao?

– Sećamo se.

I zaista jeste. U proleće 1999. godine NATO snage su, kada je reč o Kraljevu, na ovim lokacijama bacile najviše bombi.

– E, oni su nam probušili ploču i zato se nama sad trese pod nogama! – kivni i besni odaju nam razlog zemljotresa.

Zagovornici druge teorija nešto su ozbiljniji u naučnom pristupu objašnjenja ove pojave. Krivca su našli u Naftnoj industriji Srbije. Kako što? Pa, znate li da je NIS ponajviše u Konarevu kod Kraljevu izazivao jake veštačke zemljotrese!? Obavljali nekakva geološka istraživanja

– Ma, tražili naftu i igrali se sa đavolom! – komentariše sredovečni Kraljevčanin dok zagleda oštećenja na objektima u samom centru.

„To su samo priče“, uverava nas lokalni taksista dajući „tačan“ uzrok nesreće:

– Sve je od vode. Imamo previše toplih izvora, okruženi smo raznim banjama. Ne može zemlja to da trpi, mora da se buni – otkriva nam on.

A u selima Oplanići i Sirča meštani strahuju da će neka sila da provali iz zemlje. Otvoriće se, tvrde, vulkan, pa će ih sve prekriti lava. Na te sumnje naveo ih je tamnosivi pesak, mekan i topao, koji se pojavio iz pukotina nastalih posle potresa na njihovim njivama. Na uveravanje struke da je reč o normalnoj pojavi u ovim uslovima malo ko veruje.

– To vulkanski pepeo, nema tu šta dalje da se priča – rekao je našem novinaru čak i predsednik mesne zajednice u Sirči.

Pojedini meštani Kraljeva dobijali su čak i dojave iz Amerike o tačnoj minutaži sledećeg potresa.

– Znaju neprijatelji kada će Rihter da udari. Njihov je on... – na naše iznenađenje bio je ovo komentar žene u tridesetim godinama. Sreća, radilo se o lažnim uzbunama.

Napomenimo i to da svaki stanovnik ovog grada može da posluži kao seizmometar jer nepogrešivo oseća do kog se broja Rihterove skale potres „popeo“. Čim zadrma, odmah se licitira – 3.1, 2.9 ...

Među ove glasine ubraja se i vest da će Kraljevo biti kao Venecija jer Ibar polako guta grad. Tako je ovo mesto potonulo za jedan i po stepen. A koje mere – još se ne zna. Za razliku od togapoznataje tačna putanja zemljotresa – prošao je kroz naselje Sijaće polje, pa kroz Jug Bogdanovu ulicu i završio u naselju Grdica.

Mnogo je priča o razlozima kraljevačke nesreće u kojoj su ponajviše stradale uboge kuće ubogih ljudi. Kraljevčani danas žive u šatorima i kontejnerima, a šala i smeh za sada su im jedini lek.

Višnja Dugalić

objavljeno: 21/11/2010
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.