BRADIĆ OBEĆAO NOVAC ZA OŠTEĆENI MANASTIR ŽIČA

Izvor: Kurir, 04.Nov.2010, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRADIĆ OBEĆAO NOVAC ZA OŠTEĆENI MANASTIR ŽIČA

KRALJEVO - Ministar kulture Nebojša Bradić posetio je manastir Žiča kod Kraljeva, koji je oštećen u zemljotresu, i najavio da će biti obezbeđena dodatna sredstva za rekonstrukciju objekta. Bradić je novinarima kazao da je dosadašnjim stručnim

KRALJEVO - Ministar kulture Nebojša Bradić posetio je manastir Žiča kod Kraljeva, koji je oštećen u zemljotresu, i najavio da će biti obezbeđena dodatna >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sredstva za rekonstrukciju objekta. Bradić je novinarima kazao da je dosadašnjim stručnim uvidom ustanovljeno da postoje ozbiljna oštećenja na fasadi i freskama u manastiru iz 13. veka.

- Do kraja sledeće nedelje ekspertski tim će konstatovati koja je težina oštećenja koja je pretrpeo manastir Žiča tokom zemljotresa i za tu rekonstrukciju će Ministarstvo obezbediti dodatna sredstva, jer je očigledno da je napukla fasada na severnoj strani manastira i da je ugrožen živopis na ulaznoj kuli - rekao je Bradić.

Vladika žički Hrizostom je pokazao Bradiću i oštećenje na fasadi vladičanskog dvora koji je izgrađen pre Drugog svetskog rata prema projektu arhitekte Aleksandra Deroka.

- Za sada se ne zna koliko će sredstava biti izdvojeno za popravku oštećenja u manastiru Žiča, ali ćemo se obratiti javnosti sa rezultatima ozbiljnih ekspertiza tokom sledeće nedelje - rekao je Bradić. Ministar je o oštećenju manastira obavestio i predstavnike Uneska.

Epicentar jučerašnjeg zemljotresa koji je pogodio centralnu Srbiju bio je 10 kilometara od Kraljeva, u dolini reke Gruže. Zemljotres se dogodio u 01.58 sati, a jačina u epicentru je bila 5,4 stepeni Rihterove skale. Poginule su dve osobe.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija traži pomoć Uneska za obnovu Žiče posle zemljotresa

Izvor: Blic, 04.Nov.2010

Ministar kulture Nebojša Bradić obišao je danas manastir Žiču, kod Kraljeva, i lično se uverio u štetu koju je tom izuzetno značajnom verskom objektu naneo zemljotres, u noći između utorka i srede. ..Bradić je naglasio da, i pored vidnih oštećenja, glavna konstrukcija manastira nije ugrožena...

Nastavak na Blic...

Saniranje štete u Žiči

Izvor: SEEcult.org, 05.Nov.2010, 01:11

Manastir Žiča pretrpeo je ozbiljna oštećenja na fasadi i freskama od posledica zemljotresa u Kraljevu u noći između 2. i 3. novembra, a Ministarstvo kulture Srbije najavilo je da će obezbediti dodatna sredstva za rekonstrukciju. Ministar kulture Nebojša Bradić obišao je 4. novembra manastir...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.