Izvor: eKlinika.rs, 01.Avg.2025, 11:00

Ultraprerađena hrana povećava rizik i od raka pluća: Pavlaku, hamburger, margarin, krem sir, prženo…svedite na minimum

Ultraprerađena hrana, koja se konzumira u većim količinama, dovodi se u vezu sa povećanim rizikom od raka pluća, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu Thorax. Naučnici ističu da su dalja istraživanja opravdana u različitim populacionim grupama, ali naglašavaju da ograničavanje konzumacije ove hrane može da pomogne u smanjenju globalnog broja obolelih od ove bolesti. Zna se da je rak pluća je najčešći rak na svetu. I samo u 2020. godini procenjeno je da je širom sveta bilo 2,2 miliona novih slučajeva i 1,8 miliona smrtnih slučajeva od ove bolesti, napominju istraživači.
Kao što joj ime kaže – ultraprerađena hrana prolazi kroz više koraka obrade i prepuna je aditiva i konzervansa Brza ili ultraprerađena...

Nastavak na eKlinika.rs...






Povezane vesti

Tri vrste masti u ishrani „koče“ imuni odgovor na karcinom i podstiču rast tumora

Izvor: eKlinika.rs, 02.Avg.2025, 11:00

Masti u ishrani oduvek su se smatrale rizikom za nastanak gojaznosti, ali brojnih bolesti. Dobro je poznato da gojaznost značajno povećava rizik od mnogih vrsta raka, ali je studija koja je trajala 10 godina otkrila da postoje specifični pokretači masti u ishrani koji podstiču rast tumora – i...

Nastavak na eKlinika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.