
Izvor: eKlinika.rs, 01.Avg.2025, 11:00
Ultraprerađena hrana povećava rizik i od raka pluća: Pavlaku, hamburger, margarin, krem sir, prženo…svedite na minimum
Ultraprerađena hrana, koja se konzumira u većim količinama, dovodi se u vezu sa povećanim rizikom od raka pluća, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu Thorax. Naučnici ističu da su dalja istraživanja opravdana u različitim populacionim grupama, ali naglašavaju da ograničavanje konzumacije ove hrane može da pomogne u smanjenju globalnog broja obolelih od ove bolesti. Zna se da je rak pluća je najčešći rak na svetu. I samo u 2020. godini procenjeno je da je širom sveta bilo 2,2 miliona novih slučajeva i 1,8 miliona smrtnih slučajeva od ove bolesti, napominju istraživači.
Kao što joj ime kaže – ultraprerađena hrana prolazi kroz više koraka obrade i prepuna je aditiva i konzervansa
Brza ili ultraprerađena...
Tri vrste masti u ishrani „koče“ imuni odgovor na karcinom i podstiču rast tumora
Izvor: eKlinika.rs, 02.Avg.2025, 11:00
Masti u ishrani oduvek su se smatrale rizikom za nastanak gojaznosti, ali brojnih bolesti. Dobro je poznato da gojaznost značajno povećava rizik od mnogih vrsta raka, ali je studija koja je trajala 10 godina otkrila da postoje specifični pokretači masti u ishrani koji podstiču rast tumora – i...