Tup bol u slabinama može biti znak kamena u bubregu: Slana hrana i malo vode podloga za njegov nastanak

Izvor: eKlinika.rs, 29.Mar.2021, 15:32

Tup bol u slabinama može biti znak kamena u bubregu: Slana hrana i malo vode podloga za njegov nastanak

Kalorična hrana sa dosta soli, smanjen unos pitke vode ili nasledni faktori neki su od uzroka nastanka peska i kamena u bubregu. Taj kamen, dimenzija svega par milimetara, može izazvati jake bolove, koje pacijenti opisuju kao porođajne. U najtežim slučajevima, može doći do propadanja funkcije bubrega, a nekada se problem rešava samo povećanim unosom vode.
Kamen u bubregu je, kako naglašavaju stručnjaci podmuklo oboljenje. Može se desiti da pacijenti, godinama, nemaju nikakve >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << znake bolesti, sve dok kamen delimično ili sasvim ne zapuši mokraćni kanal ili sam krene od većeg fizičkog napora. Prema nekim statistikama, ovo je bolest koja napada i decu i starije ljude, beleže se slučajevi bolesti u četvrtoj godini i u desetoj deceniji života.
Bez simptoma Kamen u bubregu je čvrsta kalcijumska struktura nalik kamenčiću koja se može se stvarati u mokraćnim kanalima i bubrezima. Doktori, pojavu kamenčića u bubregu, stručno zovu nefrolitijaza, pojavu kamenčića u mokraćnim putevima označavaju kao urolitijazu, dok se uretrerolitijom zove pojava kamenčića u mokraćovodu.
– Nekad kamen može da se zaustavi u mokraćnom kanalu, napravi svoje gnezdo i ne pomera se dalje. Tada dolazi do zastoja mokraće jer kamen u mokraćnom kanalu ne dozvoljava da urin iz tog bubrega izlazi. Bubrežni kanali se šire što dovodi do uništavanja mesa bubrega, koje predstavlja fabriku za rad bubrega. Tako se uništava i funkcija bubrega, smatra se da već posle mesec dana, u slučaju da kamen zatvori mokraćni kanal dolazi do propadanja funkcije bubrega. Sve ovo se može desiti bez ikakvih simptoma, pa pacijenti i ne znaju da im je bubreg propao – kaže za ekliniku urolog dr Zoran Brkić.
Strukture manje od 5 milimetara zovu se pesak. Tegobe kod kamena, koji miruje u bubregu, su povremen tup bol u slabinama, koji se može pogrešno protumačiti kao bol poreklom od kičmenog stuba.
– Pesak ili kamen u bubregu uglavnom se spontano eliminiše. Taj izlaz kamena ili peska iz bubrega i prolazak kroz mokraćni kanal izaziva bubrežnu bol ili renalnu koliku. Bol je jakog intenziteta tipa probadanja i upoređuje se sa porođajnim bolovima, praćen je slabošću, malaksalošću, povraćanjem, ponekad i temperaturom i otežanim i bolnim mokrenjem sa krvavim urinom – objašnjava dr Brkić.
Greška je uzimati samo gazirana pića ili kiselu vodu Foto: Privatna arhiva dr Brkić

Bolovi kod eliminacije kamena ili peska iz bubrega su različitog intenziteta. Umereni do srednje teški, obično se i bez lekarske pomoći smiruju tabletama protiv bolova. Doktor Brkić savetuje mirovanje i utopljavanje, uzimanje toplih napitaka, kao na primer uvinog čaja.
– Ako su bolovi jakog intenziteta oni se neće smiriti uz navedenu terapiju. U tom slučaju pacijent treba da se obrati lekaru, koji će mu dati infuziju sa sredstvima protiv bolova koja se daju direktno u venu ili eventualno u mišić – dodaje doktor.
Malo vode, mnogo soli i poremećen ph Urin je tečnost puna otpadnih produkata rada jedne mašine koja se zove ljudski organizam. Opšte je prihvaćeno da je glavni preduslov za stvaranje peska ili kamena u bubregu visok stepen zasićenosti urina otpadnim produktima rada organizma, tako da urin može biti nezasićen, zasićen i prezasićen otpadnim materijama od kojih je velik broj minerala, navodi doktor.
– Urin koji je prezasićen mineralima podložan je skupljanju kristala (minerala), pa dolazi do sljepljivanja kristala i stvaranja osnove za nastanak kamena. Prvo nastaje pesak, a spajanjem čestica peska kamen. Razlog nastanka peska i posle kamena bubrega je prezasićenost urina mineralima ili kristalima, to jest, stanje gde urin ima malo vode, a puno otopljenih mineralnih soli uz poremećenu ph vrednost – navodi dr Brkić.
Kamen u bubregu je relativno česta bolest. Tako je učestalost nastanka kamenaca urotrakta kod muškaraca oko 12 odsto a kod žena oko 7 odsto.
Dijagnostika kamena ili peska u urotraktu danas je vrlo jednostavna i radi se rutinski ultrazvučnim pregledom. Doktor objašnjava, da je ovo osnovni tip pregleda koji se može se još nadopuniti sa snimanjem na skeneru – CT. Uz danas dostupne neinvazivne metode, bolest se uspešno leči, pa mali broj bolesnika zahteva klasičnu hiruršku metodu.
I “česmovača“ i “flaširana“ najmanje 1,5 litar dnevno Uočeno je da neke životne navike, slana hrana, uz mali unos pitke vode pogoduju razvoju bolesti. Pa su tako, na primer, problemi sa kamenom ili peskom u bubregu, učestaliji tokom letnjih meseci, što potvrđuje i dr Brkić.
– Razlog je manjak tečnosti u organizmu, koji se leti uveliko gubi znojenjem i disanjem. Ukoliko se ne unosi dovoljno tečnosti u toku dana, postoji minus vode u organizmu i dolazi do stvaranja prezasićenog urina, mineralnim solima koje su osnova za stvaranje peska – kaže doktor.
Kao i kod svih bolesti najbitnija je prevencija, doktor opominje da se moraju uzimati adekvatne količine vode, ne manje od 1,5 litara.
-Vrlo je bitno i šta piti, greška je uzimati samo gazirana pića ili kiselu vodu, jer tako stvaramo prezasićenu mokraću sa kristalima. Iz istog razloga, se ne preporučuje, previše soli u hrani- kaže Brkić.
Mnogi će na savet – pijte više vode, možda odmahnuti glavom uz navode da je i voda zagađena. Zato smo pitali doktora da preporuči najbolju vodu.
– Česmovača sigurno nije zagađena, ali se ne preporučuje kao jedini izvor tečnosti, jer ova naša ima puno otopljenih mineralnih soli i spada u skup takozvanih, tvrdih voda. Najgore je popiti samo dve do tri šolje česmovače na dan, što veliki broj pacijenata i radi. Česmovača se može piti, ali uz nju treba uzeti u toku dana i šolju uvinog čaja i litar neke druge vode. Cilj je da se stvori bazna sredina u urinu, a to se postiže pijenjem uvinog čaja i voda koje imaju visoku ph vrednost, bazna sredina ne dozvoljava kristalizaciju i spajanje minerala i samim tim nastanak peska ili kamena – kaže dr Brkić.
On objašnjava da je moguće da u vremenima kada su ljudi pili vodu iz bunara bilo i manje kamena i peska u urinu.
-To je bila kišnica koja je meka voda, to jest voda koja ima malo otopljenih mineralnih soli i kao takva manje je pogodna za stvaranje kamena i peska. Tačne podatke nemam, ali sigurno je bilo manje peska ili kamena u bubregu kod ljudi, dok se pila takva voda – kaže dr Brkić.
Članak Tup bol u slabinama može biti znak kamena u bubregu: Slana hrana i malo vode podloga za njegov nastanak se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.