Tiroida: Proverite hormonski status na pet godina

Izvor: eKlinika.rs, 19.Jun.2015, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tiroida: Proverite hormonski status na pet godina

Smanjena funkcija štitaste žlezde, hipotiroidizam zbog nespecifičnih tegoba teško se prepoznaje. Svaka žena posle od sredine četvrte decenije trebalo bi redovno da kontroliše rad tiroide
Foto: Guliver/Getty/Thinstock

SMANjENA aktivnost štitaste žlezde (hipotiroidizam) čak deset puta je češća kod žena nego kod muškaraca, ali većina njih nije ni svesna da su simptomi koje imaju posledica nedovoljnog lučenja tiroidnih hormona. Jer, tegobe koje se javljaju kod ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << poremećaja, kao što su umor, osećaj hladnoće, gojenje, opstipacija, neuredna menstruacija, često se razvijaju postepeno i nisu karakteristične, pa mogu da ukazuju na neku drugu bolest ili stanje.
o što simptomi hipotiroidizma često maskiraju kliničku sliku, pa se pacijent kasnije javlja lekaru, može da utiče na druge organe, srce, pluća, ili da dovede do steriliteta. Zbog toga je poruka stručnjaka povodom ovogodišnje Međunarodne nedelje štitaste žlezde pravovremeno prepoznavanje tegoba i dijagnostikovanje bolesti.
Asistent dr Biljana Nedeljković Beleslin, endokrinolog iz Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije, kaže da se retko viđaju pacijenti sa svim jasnim simptomima:
– Umor je na primer, česta pojava kod savremenog čoveka, gojenje posledica načina života, a neredovne menstruacije česta pojava kod žena pre menopauze. Ipak, ako osoba ima barem jedan od ovih simptoma, trebalo bi da prekontroliše hormonski status. Tako se jedino i postavlja definitivna dijagnoza.
Neki pacijenti, međutim, čak i kada nemaju ništa od navedenih simptoma, treba da prekontrolišu stanje hormona štitaste žlezde. To su, prema rečima dr Beleslin oni koji su operisali štitastu žlezdu, piju određene lekove, na primer litijum, imaju pozitivnu porodičnu anamnezu ili autoimunu bolest, kao i trudnice.
– Takođe, svaka žena posle 35. godine na svakih pet godina treba da proveri hormone štitaste žlezde, jer se broj obolelih žena povećava sa godinama.
Profesor dr Jasmina Ćirić, iz Klinike za endokrinologiju KCS, kaže da su dijagnostika i lečenje jednostavni.
– Hipotiroidizam se utvrđuje jednostavnom i brzom analizom krvi kojom se meri nivo tireostimulišućeg hormona (TSH) i tiroksina. Kada se otkrije, hipotiroidizam se vrlo uspešno leči nadoknadom tiroksina i većina pacijenata živi sasvim normalno. Na način lečenja utiču uzrok i stepen kliničke ispoljenosti hipotiroidizma, starosna dob i prisustvo drugih bolesti i stanja pacijenta.
Lek se kod mlađih od 50 godina propisuje u punoj dozi, a kod starijih se povećava postepeno, dok trudnice „zahtevaju“ veću dozu leka. Takođe, i žene koje imaju blago povišen TSH, a planiraju trudnoću treba da se leče.
Jedna grupa pacijenata, i pored terapije ne oseća boljitak, pa je za njih rezervisana kombinovana terapija.
Za pravilan rad štitaste žlezde začajan je dovoljan unos joda. Manjak ovog elementa može lako da se nadoknadi uzimanjem voda bogatim jodom.
ZABORAVNOST PRVI ZNAK
Profesor dr Miloš Žarković, endokrinolog, kaže da su posledice smanjenog nivoa tiroidnih hormona vidljive i za samo meseca dana:
– Nekada je gubitak memorije i zaboravnost prvi znak pada tiroidnih hormona, jer varijacije tiroidnih hormona izazivaju slabiji protok krvi kroz mozak, a to pravi promene u intelektualnom funkcionisanju.
eKlinika.rs / Novosti

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.