Izvor: eKlinika.rs, 22.Jun.2025, 13:02

Tikvice su zanemareno povrće koje deluju kao prevencija za 3 hronične bolesti, nutricionisti otkrivaju zašto treba da ih jedemo svaki dan

Tikvice su sezonsko, letnje povrće, odnosno, po botanici su zapravo voće – letnje tikve iz porodice Cucurbitaceae, zajedno sa dinjama i krastavcima. Pomalo zanemareno povrće u našoj kuhinji, tikvice se mnogo više koriste u Italiji, na primer, odakle potiču mnoge sorte. S obzirom na to da su  bogate hranljivim materijama, a ujedno i niskokalorične njihovo redovno konzumiranje može da ima razne zdravstvene koristi. Kod nas je najzastupljenija svetlo zelena sorta, dok se širom sveta više konzumiraju i žuta i tamno zelena.
Tikvice su bogate vodom, vlaknima, vitaminima… Tikvice spadaju u niskokalorične namirnice sa visokim sadržajem vitamina A, a u 225 grama kuvanih tikvica prosečna količina vitamina i minerala...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.