Izvor: eKlinika.rs, 03.Feb.2023, 16:02

Stalni bol između kostiju kukova ili u leđima može da upozori na razvoj karcinoma

Stalni bol u karlici ili u leđima može da ukaže da se pojavio karcinom koji se u tom trenutku već nalazi u uznapredovaloj fazi. Konstantan bol između kostiju kukova ili u leđima, po rečima stručnjaka, može biti znak da se u telu razvija rak grlića materice. U ranoj fazi ova bolest često nema nikakave simptome zbog čega je od presudne važnosti da žene odlaze na redovne ginekološke preglede kako bi uradile određene skrining preglede.
Stalni bol u karlici i donjim leđima >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << je znak upozorenja na koji treba odmah reagovati Rak grlića materice je karcinom koji može da nastane bilo gde u grliću materice, a bolesti su najviše izložene žene starosti između 30 i 34 godine. Kao i kod svakog raka, rano uočavanje simptoma može da spasi život. Lekari podsećaju da rak grlića materice u ranoj fazi ne daje znake da se bolest pojavila zbog čega je veoma važno da žene jednom godišnje odlaze na redovan ginekološki pregled grlića materice kada treba uradti vaginalni bris, odnono Papa test kojim se uočavaju promene na grliću.
Praksa je pokazala da većina žena koja oboli od ovog tumora nema simptome sve dok rak ne dostigne uznapredovalu fazu. Ali, ukoliko bol u između kostiju kukova ili u donjem delu leđa postane konstantan, to može da bude pokazatelj promena na grliću materice, zbog čega je potreban hitan pregled. Lekari navode da postoji i nekoliko razloga zbog kojih žena može da oseća bol u karlici ili leđima a koji nisu u vezi sa rakom grlića materice.
Drugi simptomi raka grlića materice Osim bola u karlici i donjim leđima postoje i drugi simptomi raka grlića materice, kao što su  abnormalno vaginalno krvarenje, neobičan vaginalni iscedak, bol tokom seksualnog odnosa, kao i gubitak apetita i neobjašnjivi gubitak težine.
1. Neuobičajeno vaginalno krvarenje, kao što je krvarenje između redovnih menstruacija, tokom ili posle seksualnog odnosa ili krvarenje u menopauzi, takođe može da bude simptom karcinoma grlića materice. Takođe, treba imati u vidu da ovakvi krvarenje nije odmah znak razvoja karcinoma, već može da bude razlog i nekoliko drugih zdravstvenih problema, kao što su polno prenosive infekcije, na primer.
2. Neobičan vaginalni iscedak. U većini slučajeva, vaginalni iscedak je normalna pojava, koja održava zdravlje vagine, pomaže joj da bude čista i vlažna i štiti je od infekcije. Uopšteno govoreći, vaginalni iscedak je zdrav ako je bistar, mlečno beo ili sivobele nijanse. Međutim, ako se primete značajne promene u konzistenciji, mirisu ili boji  iscedka, to treba proverite kod lekara.  Iscedak neprijatnog mirisa, koji je ružičaste, crvenkaste ili braon boje, ili sekret koji je bled, vodenasto smeđ ili pomešan sa krvlju, može, na primer, da bude znak raka grlića materice.
3. Bol tokom seksualnog odnosa. Kada je karcinom grlića materice u uznapredovalom stadijumu, žene mogu da osete bol tokom seksualnog odnosa, što može da bude posledica tumora koji raste u i oko reproduktivnih organa. Lekari opet podsećaju da bolan seksualni odnos može da se javi i izbog drugih razloga koji se ne dovode u vezu sa karcinomom grlića materice.
4. Gubitak apetita i neobjašnjivi gubitak težine. Kao i mnogi drugi karcinomi, simptomi uznapredovalog raka grlića materice mogu da budu i neobjašnjiv gubitak težine i gubitak apetita. To se dešava zbog toga što tumori grlića materice proizvode male proteine zvane citokini, koji mogu da potisnu apetit. Ukoliko žena nije napravila nikakve značajne promene u svojoj ishrani ili rutini vežbanja, a težina drastično opada, taj simptom bi trebalo da bude znak upozorenja.
Članak Stalni bol između kostiju kukova ili u leđima može da upozori na razvoj karcinoma se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.