Izvor: eKlinika.rs, 03.Feb.2023, 14:02

Rak žučne kese i rak žučnih kanala su različite bolesti i nemaju iste simptome

Rak žučne kese i rak žučnih kanala nisu ista bolest koja se razvija u organima duboko u telu, što ih čini teškim za rano otkrivanje. Obe bolesti počinju u ćelijama žlezda u tkivu, koje oblažu bilijarni trakt. Kako bi se bolest, bilo jedna ili druga, otkrila što ranije, važno je znati po kojim simptomima mogu da se prepoznaju.
Rak žučne kese počinje da se razvija u sloju sluzokože i odatle se širi dalje Karcinom žučne kese nastaje kada maligne ćelije počnu da rastu >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << u žučnoj kesi, organu u obliku kruške, koji se nalazi ispod jetre, u gornjem delu stomaka. Žučna kesa je mali organ, koji je žučnim kanalima povezan sa jetrom, a karcinom obično počinje u njenim unutrašnjim slojevima. Spoljašnja strana žučne kese sastoji se od četiri sloja tkiva:
Unutrašnji sloj (sluzokožni sloj) Mišićni sloj Sloj vezivnog tkiva Spoljašnji sloj (serozni sloj). Rak žučne kese počinje da se razvija u sloju sluzokože i odatle se širi na druge organe. Karcinom se zatim širi na okolno tkivo. Često se slučajno otkrije nakon operacije žučne kese ili se ne otkrije sve dok ne napreduje i stigne do kasne faze.
„Redak, tih i smrtonosan“ karcinom žučnik kanala Rak žučnih kanala, koji se naziva i holangiokarcinom, uzrokovan je abnormalnim rastom ćelija u žučnom kanalu. Može da se pojavi u bilo kom delu sistema bilijarnih kanala. Holangiokarcinom je redak rak koji počinje u žučnim kanalima – tankim cevčicama koje dovode žuč (tečnost koja pomaže varenju hrane i masnoća) iz jetre i žučne kese u tanko crevo. Većina ljudi dobija dijagnozu raka žučnih kanala nakon što se rak već proširio izvan žučnih kanala. Ovaj karcinom se teško leči, zbog čega ga zovu „redak, tih i smrtonosan“ a prognoza – šansa za oporavak, je obično loša. Međutim, sve veći broj ciljanih terapija i kliničkih ispitivanja počinje da menja tu statistiku.
Rak žučne kese i rak žučnih kanala nemaju identične simptome Rak žučne kese je teško rano otkriti zbog nedostatka očiglednih simptoma, a i kada se pojave,  slični su nekim drugim, manje ozbiljnim stanjima. Pored toga, lokacija žučne kese otežava pronalaženje karcinoma, ali sledeći simptomi mogu da ukažu na nastanak raka žučne kese:
Žutica (požutela koža i žute beonjače) Bol iznad stomaka Temperatura Mučnina i povraćanje Nadimanje Kvržice u stomaku. Za razliku od karcinoma žučne kese, rak žučnih kanala prepoznaje se po simptomima kao što su:
Bol u stomaku Taman urin Temperatura Svrab kože Žutica Žutica (požutela koža i žute beonjače) Svetla stolica Mučnina i povraćanje Neobjašnjiv gubitak težine. Članak Rak žučne kese i rak žučnih kanala su dve različite bolesti i nemaju iste simptome se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Povezane vesti

Stalni bol između kostiju kukova ili u leđima može da upozori na razvoj karcinoma

Izvor: eKlinika.rs, 03.Feb.2023

Stalni bol u karlici ili u leđima može da ukaže da se pojavio karcinom koji se u tom trenutku već nalazi u uznapredovaloj fazi. Konstantan bol između kostiju kukova ili u leđima, po rečima stručnjaka, može biti znak da se u telu razvija rak grlića materice. U ranoj fazi ova bolest često nema...

Nastavak na eKlinika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.