Izvor: eKlinika.rs, 08.Avg.2025, 11:00

Sočivo doprinosi prevenciji raka debelog creva, ali osobe sa gihtom ne smeju da ga jedu

Upotreba sočiva datira još iz kamenog doba, a u carskoj Rusiji važilo je za cenjenu namirnicu u dvorovima. Iako kod nas nije u vrhu tradicionalnog jelovnika, sve veća popularnost zdravih stilova života i biljne ishrane vraća sočivo na trpeze, i to sa razlogom.
Sočivo običuje vitaminima, mineralima i proteinima Sočivo je izvanredan izvor biljnih proteina, pa predstavlja odličnu alternativu mesu, posebno za vegetarijance i vegane. Sadrži vitamin B6 koji povoljno deluje na nervni sistem, kao i visok udeo gvožđa, magnezijuma, fosfora, cinka i kalijuma, koji pomažu u prevenciji anemije, očuvanju zdravlja kostiju, mišića i srca.
Zahvaljujući složenim ugljenim hidratima, sočivo obezbeđuje postepeno otpuštanje energije,...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.