
Izvor: eKlinika.rs, 08.Avg.2025, 11:00
Sočivo doprinosi prevenciji raka debelog creva, ali osobe sa gihtom ne smeju da ga jedu
Upotreba sočiva datira još iz kamenog doba, a u carskoj Rusiji važilo je za cenjenu namirnicu u dvorovima. Iako kod nas nije u vrhu tradicionalnog jelovnika, sve veća popularnost zdravih stilova života i biljne ishrane vraća sočivo na trpeze, i to sa razlogom.
Sočivo običuje vitaminima, mineralima i proteinima
Sočivo je izvanredan izvor biljnih proteina, pa predstavlja odličnu alternativu mesu, posebno za vegetarijance i vegane. Sadrži vitamin B6 koji povoljno deluje na nervni sistem, kao i visok udeo gvožđa, magnezijuma, fosfora, cinka i kalijuma, koji pomažu u prevenciji anemije, očuvanju zdravlja kostiju, mišića i srca.
Zahvaljujući složenim ugljenim hidratima, sočivo obezbeđuje postepeno otpuštanje energije,...