Revolucija u lečenju tumora zahvaljujući mladoj Hrvatici

Izvor: B92, 20.Feb.2015, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revolucija u lečenju tumora zahvaljujući mladoj Hrvatici

Asistenkinja sa zagrebačkog PMF-u Rosa Karlić je s timom naučnika otkrila da je analizom tumorskog tkiva moguće otkriti i vrstu tkiva od kojeg su metastaze i nastale.

Za otkriće koje će postati revolucionarno u dijagnozi i lečenju tumora zaslužna je i asistentkinja sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Rosa Karlić. Ona je s timom naučnika s Harvarda i iz Zagreba provela studiju kojom su otkrili da je analizom tumorskog tkiva moguće predvideti i vrstu tkiva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od kojeg je tumor nastao.

To će posebno biti korisno u lečenju tumora koji su metastazirali jer će biti moguće odrediti gdje je tačno tumor nastao i na temelju toga pripisati odgovarajuću terapiju.

Rezultati ove studije objavljeni su u prestižnom časopisu Nature, a Karlić je glavna autorka rada.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Revolucija u liječenju tumora zahvaljujući mladoj Hrvatici

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2015

Asistentkinja sa zagrebačkog PMF-u Rosa Karlić je s timom naučnika otkrila da je analizom tumorskog tkiva moguće otkriti i vrstu tkiva od kojeg su metastaze i nastale...Ona je s timom naučnika s Harvarda i iz Zagreba sprovela studiju kojom su otkrili da je analizom tumorskog tkiva moguće predvidjeti...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.