Pet beba obolelo od velikog kašlja

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 12:34

Pet beba obolelo od velikog kašlja

U Šumadiji je potvrđeno pet slučajeva velikog kašlja kod beba mlađih od dva meseca.

Tri zaražene bebe su iz Kragujevca, a dve iz Aranđelovca, prenosi iKragujevac.

"Pošto su izuzetno male, ove bebe nisu mogle da budu vakcinisane, što ih čini izuzetno ranjivim na infekciju", rekli su iz Kragujevačkog instituta za javno zdravlje.

Lekari apeluju na roditelje da vakcinišu decu kako bi se zaštitila od velikog kašlja.

Podsetimo, prеmа pоdаcimа >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Sеrvisа јаvnоg zdrаvljа, zаključnо sа 18. 2. 2024. gоdinе, nа tеritоriјi Rеpublikе Srbiје zdrаvstveni rаdnici priјаvili su ukupnо 502 pоtvrđеnа slučаја pеrtusisа kоd kојih је diјаgnоzа pоstаvljеnа оd pоčеtkа 2024. gоdinе (stоpа incidеnciје 7,5 nа 100.000 stаnоvnikа).

Kako se navodi na sajtu Instituta Batut, od početka 2024. godine preminule su dve bebe, dok su tri preminule prošle godine.

Mala deca mogu da razviju izuzetno tešku kliničku sliku, koja se završi smrtnim ishodom u nekim slučajevima.

Podsetimo, ministarka zdravlja Danica Grujičić je upozorila da se Srbija nalazi na pragu epidemije velikog kašlja.

"Oko 400 novih slučajeva velikog kašlja imamo od Nove godine. To je puno i moja molba svima je da vakcinišu decu po kalendaru koji je zakonski obavezan. Nepotrebno pravimo rizike", rekla je ministarka Grujičić prilikom obilaska Univerzitetskog kliničkog centra.

"Najveći broj zaražene dece ima od 10 do 14 godina, ali srećom, kod njih nije toliko teška klinička slika kao kod malih beba. Deca koja su umrla nisu bila zaštićena vakcinom", kazala je ministarka Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pet beba mlađih od dva meseca u Šumadijskom okrugu obolelo od velikog kašlja: Ne odlažite odlazak lekaru!

Izvor: Blic, 21.Feb.2024

Od početka epidemije velikog kašlja u oktobru prošle godine, na teritoriji cele Srbije je evidentirano 1.342 zaražene osobe, a zabrinjava činjenica je da ova zarazna bolest sve više pogađa najmlađe. U Šumadijskom okrugu potvrđeno je pet slučajeva kod beba mlađih od dva meseca, od kojih su...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.