Zdravlje

Sreda, 21.02.2024.

11:32

Srbija pred epidemijom? Stanje alarmantno

U Šumadiji je potvrđeno pet slučajeva velikog kašlja kod beba mlađih od dva meseca.

Izvor: B92

Srbija pred epidemijom? Stanje alarmantno
Foto: ME Image/Shutterstock

Tri zaražene bebe su iz Kragujevca, a dve iz Aranđelovca, prenosi iKragujevac.

"Pošto su izuzetno male, ove bebe nisu mogle da budu vakcinisane, što ih čini izuzetno ranjivim na infekciju", rekli su iz Kragujevačkog instituta za javno zdravlje.

Lekari apeluju na roditelje da vakcinišu decu kako bi se zaštitila od velikog kašlja. Podsetimo, prеmа pоdаcimа iz Sеrvisа јаvnоg zdrаvljа, zаključnо sа 18. 2. 2024. gоdinе, nа tеritоriјi Rеpublikе Srbiје zdrаvstveni rаdnici priјаvili su ukupnо 502 pоtvrđеnа slučаја pеrtusisа kоd kојih је diјаgnоzа pоstаvljеnа оd pоčеtkа 2024. gоdinе (stоpа incidеnciје 7,5 nа 100.000 stаnоvnikа).

Pet beba preminulo od velikog kašlja

Kako se navodi na sajtu Instituta Batut, od početka 2024. godine preminule su dve bebe, dok su tri preminule prošle godine.

Mala deca mogu da razviju izuzetno tešku kliničku sliku, koja se završi smrtnim ishodom u nekim slučajevima.

Srbija pred epidemijom?

Podsetimo, ministarka zdravlja Danica Grujičić je upozorila da se Srbija nalazi na pragu epidemije velikog kašlja.

"Oko 400 novih slučajeva velikog kašlja imamo od Nove godine. To je puno i moja molba svima je da vakcinišu decu po kalendaru koji je zakonski obavezan. Nepotrebno pravimo rizike", rekla je ministarka Grujičić prilikom obilaska Univerzitetskog kliničkog centra.

"Najveći broj zaražene dece ima od 10 do 14 godina, ali srećom, kod njih nije toliko teška klinička slika kao kod malih beba. Deca koja su umrla nisu bila zaštićena vakcinom", kazala je ministarka Grujičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: