Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Izvor: B92, 15.Feb.2015, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Svetski dan dece obolele od raka

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) obeležilo je i ove godine 15. februar - Svetski dan dece obolele od raka. Statistika pokazuje da Svakog dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka u Srbiji.

Svetski dan dece obolele od raka obeležen je puštanjem balona i dobrotvornim koncertom kompozitora Aleksandra Simića i ansambla Serafimi u Beogradu, kao i sličnim akcijama u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Smederevu, Čačku, Ivanjici, Subotici, Zrenjaninu, Rumi, Novom Pazaru, Smederevskoj Palanci i Leskovcu.

Svrha obeležavanja je da se podstakne podizanje društvene svesti o problematici raka kod dece, što bi uticalo na unapređenje kvaliteta lečenja i oporavka i rešavanje sistemskih pitanja.

Jedno od sistemskih pitanja je i pitanje bolovanja roditelja tokom lečenja dece koje iznosi minimum četiri meseca, a koje još uvek nije stavljeno na dnevni red, iako je predlog izmene zakona ušao u skupštinsku proceduru krajem prošle godine, izjavio je Predsednik NURDOR-a Todor Mančić.

On je pozvao sve ljude dobre volje da se, u skladu sa mogućnostima, priključe NURDOR-u i pomognu u borbi za stvaranje uslova zahvaljujući kojima će deca obolela od raka imati veće šanse da pobede ovu opaku bolest.

Posetioci današnjeg obeležavanja ovog dana imali su priliku da kupe balone i druge promotivne artikle, a sva sredstva prikupljena tokom akcije biće usmerena na projekat rekonstrukcije dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu koje je od svih pet dečjih odeljenja u Srbiji u najlošijem stanju.

Projekat rekonstrukcije odeljenja NURDOR realizuje se u saradnji sa Kliničkim centrom i Klinikom za dečje interene bolesti u Nišu.

"Svakog dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka u Srbiji. Od svih bolesti u dečjem dobu i adolescenciji, rak je prvi uzročnik smrti. Ohrabruje, međutim, činjenica da je rak kod dece izlečiv u preko 70 odsto slučajeva, ako se dijagnostikuje na vreme i pravovremeno leči", rekao je Mančić.

Jelena Golubov Todorov iz NURDOR-a je istakla da ovo udruženje već radi na pripremi urbanističke i planske dokumentacije neophodne za dogradnju onkološkog odeljenja.

"Na hematološko-onkološkom odeljenju u Nišu trenutno ima mesta za lečenje svega desetak mališana, a njihov broj je nažalost mnogo veći", izjavila je Jelena Golubov Todorov.

Ona je naglasila da je ideja da se bolji uslovi za lečenje dece obezbede dogradnjom prostorija koje će se nalaziti tik uz postojeću zgradu Dečije klinike.

"Plan je da se proširi dnevna bolnica i napravi velika igraonica. Novi prostor bi omogućio i da onkološko odeljenje dobije sopstvenu trpezariju, jer se u ovoj sadašnjoj hrane i deca koja se leče na drugim odeljenjima Dečije klinike", rekla je Golubov Todorov.

Akciji NURDOR-a u kojoj je danas na Trgu slobode simbolično obeležen Svetski dan dece obolele od raka, odazvao se izuzetno veliki broj Novosađana.

Prisutni su kupovinom balona i promotivnih materijala dali doprinos borbi protiv raka, a tačno u podne ka nebu je pušteno na stotine balona podrške sa porukom "Seti se! Svaki dan".

Kako je rečeno na Trgu slobode zainteresovani mogu pomoći unapređenje lečenja dece obolele od raka iz cele Srbije slanjem SMS poruka na broj 1150, cena poruke je 100 dinara i važi za sve mreže.

Udruženje NURDOR osnovali su 2003. godine roditelji, lekari, medicinsko osoblje i volonteri sa ciljem da pomognu deci i njihovim porodicama koji se suočavaju sa kancerom.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin,   Kragujevac,   Subotica

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.