Kad ponestane grčkih slova, novi sojevi će se zvati po sazvežđima

Izvor: B92, 08.Avg.2021, 11:38

Kad ponestane grčkih slova, novi sojevi će se zvati po sazvežđima

Imena sazvežđa bi mogla da se koriste prilikom otkrivanja novih sojeva kovid 19, ukoliko slova grčkog alfabeta ne budu dovoljna, izjavila je tehnička direktorka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Marija van Kerkhove.

Marija van Kerkhove navodi da se razmatralo i da se sojevima virusa daju imena grčkih bogova i boginja, ali je taj predlog odbijen.

"Zapravo, razmišljamo o imenima sazvežđa", rekla je američka epidemiološkinja za britanski Telegraf, dodavši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se razmatralo i da se sojevima virusa daju imena grčkih bogova i boginja, ali je taj predlog odbijen.

Prema njenom mišljenju, 24 slova grčkog alfabeta možda neće biti dovoljno ako se otkriju novi sojevi, preneo je Tas.

Zasad su imenovani sojevi od interesa (VOI) i sojevi za zabrinutost (VOC)

Sojevi za zabrinutost su alfa, beta, gama i delta, a sojevi od interesa se zovu eta, jota, japa i lambda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi sojevi kovida ime će dobijati po sazvežđima, slova grčkog alfabeta nisu dovoljna

Izvor: Radio 021, 08.Avg.2021

Imena sazvežđa bi mogla da se koriste prilikom otkrivanja novih sojeva kovid19, ukoliko slova grčkog alfabeta ne budu dovoljna, izjavila je tehnička direktorka SZO Marija van Kerkhove.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.