Jedan sat trčanja produžava život za sedam sati

Izvor: B92, 17.Apr.2017, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan sat trčanja produžava život za sedam sati

Naučnici sa Univerziteta u Ajovi tvrde da svakim satom trčanja produžavate svoj život za dodatnih sedam sati, prenosi Independent.

Reč je o dodatnom istraživanju, sprovedenom nakon studije Instituta “Kuper” u Dalasu iz 2014. godine, koja je objavjena u magazinu “American College of Cardiology”.

Tom prilikom otkriveno je da 5-10 minuta trčanja dnevno smanjuje rizik od prevremene smrti i nastanka srčanih bolesti.

Magazin “Progress in Cardiovascular >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Disease” objavio je u aprilu rezultate daljih istraživanja, čiji je autor Dak-čul Li, profesor kineziologije iz Ajove.

Li i njegov tim ustanovili su da redovno trčanje smanjuje rizik od prevremene smrti za 40 odsto, nevezano za brzinu trčanja i broj pređenih kilometara.

Kod učesnika istraživanja zabeleženo je 16 odsto manje smrtnih slučajeva i 25 odsto manje srčanih udara sa fatalnim ishodom.

Dva sata trčanja nedeljno produžava život prosečnog 40-godišnjaka za 2,8 godina, mada Li ističe da to ne znači da ova vrsta fizičke aktivnosti može da vas učini besmrtnim.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sat trčanja produžava život za sedam časova

Izvor: Radio 021, 18.Apr.2017, 08:00

Naučnici sa Univerziteta u Ajovi tvrde da sat vremena trčanja produžava život za sedam sati bez obzira na brzinu trčanja i pređene kilometre...Ovo istraživanje bazirano je na studiji iz 2014. godine objavljenoj u časopisu "Journal of American College of Cardiology", ali i drugim studijama koje...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.