Izbegavaju mamografiju zbog straha od rezultata

Izvor: B92, 26.Okt.2013, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbegavaju mamografiju zbog straha od rezultata

Podatak da dve se trećine žena nije odazvalo pozivu na mamografski pregled dojke u okviru nacionalnog programa za rano otkivanje ovog tumora, izazvao je iznenađenje, ali i zabrinutost.

Neverovatno zvuči da su naše žene u tako velikom procentu izabrale da izbegnu bezbolan pregled za koji ne moraju ništa da plate, a može da spase život, jer njime se rak dojke otkriva u najranijem stadijumu kada je izlečenje stoprocentno. Ovaj podatak deluje još alarmantnije kada se zna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je rak dojke, iako izlečiv, ubedljivo vodeći među malignim oboljenjima u Srbiji: prema podacima Centralnog registra za rak, godišnje se otkrije oko 4.500 novoobolelih, a umre oko 1.600 žena. Istraživanja pokazuju da u Srbiji svaka dvanaesta žena oboli od raka dojke.

Nadežda Milovanović, magistar ekonomije u penziji, koju smo juče zatekli u čekaonici beogradskog Doma zdravlja „Stari grad”, nije se nijednog trenutka kolebala da se odazove ovom pozivu i dođe da mamografski pregled.

– Pozvana sam telefonom, odmah smo sve dogovorili: već sutradan u osam sam bila na pregledu, a sada, sedam dana kasnije, sam došla po rezultat. Mislim da je potrebno malo više upornosti u pozivanju, jer postoji paničan strah od snimanja. I sama sam ga osetila, iako sam pre pet godina bila na mamografskom pregledu, a opet, poslednjih sedam dana nisam spavala. Najveći problem je strah – smatra Nadežda.

Ona ne smatra da je organizacija pozivanja uzrok lošeg odaziva, s obzirom na to da je svakoj ženi omogućeno da izabere termin koji joj najviše odgovara i nema čekanja po hodnicima.

Osnovni cilj skrininga jeste da se aktivno traga za rakom dojke kod žena, koje nemaju još nikakve simptome i koje se osećaju i smatraju zdravim.

Dr Ljiljana Lazić, nacionalni koordinator za ovaj skrining, kaže da program još nije sproveden na teritoriji cele Srbije, jer je tek u avgustu usvojen i dokument koji predviđa realizaciju ovog programa u celoj državi.

– Pozvano je 39.000 žena, a urađeno je 13.000 mamografskih pregleda – to su podaci za devet meseci iz 10 domova zdravlja. Prema tim podacima, dve trećine pozvanih žena nije se odazvalo pozivu. To su još „porođajne muke” nacionalnog skrininga – kaže za „Politiku” dr Lazić.

Kao moguće razloge zašto se pozvane žene nisu odazvale u velikom broju na ove preglede, ova lekarka, inače specijalista socijalne medicine iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, navodi strah od nepoznatog i dijagnoze, ali i to da su mnoge na ovom pregledu bile u skorije vreme.

– Preovladava, ipak, mišljenje da žene nisu dovoljno informisane i da sama organizacija nije dobro sprovedena. Umešala se i sezona godišnjih odmora, a mogući razlog jeste i nepoverenje žena u takav način snimanja – kaže dr Lazić, koja dodaje da se već sledeće godine planira jače informisanje žena, ali i da u savkom domu zdravlja bude ekipa obučenih lekara i tehničara za ove preglede i naravno, mamograf.

Dr Lazić kaže da se razmišlja i o poboljšanju organizacije: da se pregledi rade i posle podne, pa čak i subotom.

Dr Vesna Vukotić-Pavlović, koordinator programa u Domu zdravlja „Stari grad”, međutim, objašnjava da se ovde svakoga dana obavi prosečno sedam-osam ovakvih pregleda, pa zato i smatra da nemaju loš odziv. Od 10. decembra prošle godine do sada, ovde je snimljeno 1.028 žena.

– Problem je što se na trećinu poziva niko nije javio, jer ili nisu dobri telefoni ili nam nije dobra baza podataka. Uslov je da žena ima prebivalište na našoj opštini i da ima između 50 i 69 godina, kao i da u prethodne dve godine nije bila na ovom pregled. Ima određeni procenat žena koje kažu da ne žele da se snime – kaže dr Vukotić-Pavlović

Predsednica udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno” Jasmina Lukić kaže da ženama mora da se objasni šta je skrining i zašto je on važan.

– Nerazumljivo mi je da se tako mali broj žena odazvao. Obični su izgovori da ne mogu da izađu sa posla ili da nemaju vremena – kaže Lukićeva, apelujući čak da poslodavci tog dana ženi daju slobodan dan.

Izvor: Politika.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.