Ne dolaze na mamografiju zbog straha od rezultata

Izvor: Politika, 25.Okt.2013, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne dolaze na mamografiju zbog straha od rezultata

Od 39.000 pozvanih žena na preventivni pregled koji otkriva rak dojke došlo njih 13.000

Podatak da dve se trećine žena nije odazvalo pozivu na mamografski pregled dojke u okviru nacionalnog programa za rano otkivanje ovog tumora, izazvao je iznenađenje, ali i zabrinutost. Neverovatno zvuči da su naše žene u tako velikom procentu izabrale da izbegnu bezbolan pregled za koji ne moraju ništa da plate, a može da spase život, jer njime se rak dojke otkriva u najranijem stadijumu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kada je izlečenje stoprocentno. Ovaj podatak deluje još alarmantnije kada se zna da je rak dojke, iako izlečiv, ubedljivo vodeći među malignim oboljenjima u Srbiji: prema podacima Centralnog registra za rak, godišnje se otkrije oko 4.500 novoobolelih, a umre oko 1.600 žena. Istraživanja pokazuju da u Srbiji svaka dvanaesta žena oboli od raka dojke.

Nadežda Milovanović, magistar ekonomije u penziji, koju smo juče zatekli u čekaonici beogradskog Doma zdravlja „Stari grad”, nije se nijednog trenutka kolebala da se odazove ovom pozivu i dođe da mamografski pregled.

– Pozvana sam telefonom, odmah smo sve dogovorili: već sutradan u osam sam bila na pregledu, a sada, sedam dana kasnije, sam došla po rezultat. Mislim da je potrebno malo više upornosti u pozivanju, jer postoji paničan strah od snimanja. I sama sam ga osetila, iako sam pre pet godina bila na mamografskom pregledu, a opet, poslednjih sedam dana nisam spavala. Najveći problem je strah – smatra Nadežda.

Ona ne smatra da je organizacija pozivanja uzrok lošeg odaziva, s obzirom na to da je svakoj ženi omogućeno da izabere termin koji joj najviše odgovara i nema čekanja po hodnicima.

Osnovni cilj skrininga jeste da se aktivno traga za rakom dojke kod žena, koje nemaju još nikakve simptome i koje se osećaju i smatraju zdravim.

Dr Ljiljana Lazić, nacionalni koordinator za ovaj skrining, kaže da program još nije sproveden na teritoriji cele Srbije, jer je tek u avgustu usvojen i dokument koji predviđa realizaciju ovog programa u celoj državi.

– Pozvano je 39.000 žena, a urađeno je 13.000 mamografskih pregleda – to su podaci za devet meseci iz 10 domova zdravlja. Prema tim podacima, dve trećine pozvanih žena nije se odazvalo pozivu. To su još „porođajne muke” nacionalnog skrininga –  kaže za „Politiku” dr Lazić.

Kao moguće razloge zašto se pozvane žene nisu odazvale u velikom broju na ove preglede, ova lekarka, inače specijalista socijalne medicine iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, navodi strah od nepoznatog i dijagnoze, ali i to da su mnoge na ovom pregledu bile u skorije vreme.

– Preovladava, ipak, mišljenje da žene nisu dovoljno informisane i da sama organizacija nije dobro sprovedena. Umešala se i sezona godišnjih odmora, a mogući razlog jeste i nepoverenje žena u takav način snimanja – kaže dr Lazić, koja dodaje da se već sledeće godine planira jače informisanje žena, ali i da u savkom domu zdravlja bude ekipa obučenih lekara i tehničara za ove preglede i naravno, mamograf.

Dr Lazić kaže da se razmišlja i o poboljšanju organizacije: da se pregledi rade i posle podne, pa čak i subotom.

Dr Vesna Vukotić-Pavlović, koordinator programa u Domu zdravlja „Stari grad”, međutim, objašnjava da se ovde svakoga dana obavi prosečno sedam-osam ovakvih pregleda, pa zato i smatra da nemaju loš odziv. Od 10. decembra prošle godine do sada, ovde je snimljeno 1.028 žena.

– Problem je što se na trećinu poziva niko nije javio, jer ili nisu dobri telefoni ili nam nije dobra baza podataka. Uslov je da žena ima prebivalište na našoj opštini i da ima između 50 i 69 godina, kao i da u prethodne dve godine nije bila na ovom pregled. Ima određeni procenat žena koje kažu da ne žele da se snime – kaže dr Vukotić-Pavlović

Predsednica udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno” Jasmina Lukić kaže da ženama mora da se objasni šta je skrining i zašto je on važan.

– Nerazumljivo mi je da se tako mali broj žena odazvao. Obični su izgovori da ne mogu da izađu sa posla ili da nemaju vremena – kaže Lukićeva, apelujući čak da poslodavci tog dana ženi daju slobodan dan.

Olivera Popović

objavljeno: 25.10.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Izbegavaju mamografiju zbog straha od rezultata

Izvor: B92, 26.Okt.2013, 09:37

Podatak da dve se trećine žena nije odazvalo pozivu na mamografski pregled dojke u okviru nacionalnog programa za rano otkivanje ovog tumora, izazvao je iznenađenje, ali i zabrinutost...Neverovatno zvuči da su naše žene u tako velikom procentu izabrale da izbegnu bezbolan pregled za koji ne moraju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.