Hormoni u kravljem mleku nisu štetni za zdravlje

Izvor: N1 televizija, 05.Avg.2016, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hormoni u kravljem mleku nisu štetni za zdravlje

Estrogeni u koncentracijama koje se nalaze u kravljem mleku nisu štetni za ljudsko zdravlje, pokazala je studija ljubljanskog veterinarskog fakulteta objavljena u američkom časopisu “Journal of Dairy Science” (Žurnal mlekarske nauke).

Studija je sprovedena na miševima, kako bi se utvrdilo kako različite količine estrogena utiču na nivo hormona u krvi i delovanje organa živih bića.

Miševima su davane sve veće koncentracije hormona estrogen, što nije uticalo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << na njihovo zdravstveno stanje, a promene nisu uočene niti kod povećanja koncentracije estrogena nekoliko stotina puta veće od normalnih.

"Mleko s nešto većom koncentracijom estrogena daju samo krave koje su steone. Njihovo mleko u trećem meseću života ploda ima i do 20 puta veću koncentraciju estrogena, ali se i to mleko može konzumirati i ne izaziva nikakve zdravstvene posledice", tvrde stručnjaci koji su sproveli istraživanje.

"Rezultati svedoče da estrogeni u mleku nisu štetni po zdravlje jer je sadržaj hormona u mleku premali da bi mogao da ima ikakav biološki učinak na konzumente", kazao je Gregor Majdič s Instituta za predkliničke nauke na Veterinarskom fakultetu.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.