Dr Kisić: Svako od nas može da nosi kovid virus u sebi a da ne zna

Izvor: B92, 07.Apr.2020, 08:20

Dr Kisić: Svako od nas može da nosi kovid virus u sebi a da ne zna

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je za koronavirus karakterističan fenomen "ledenog brega", to jest većina inficiranih ili nema simptome respiratorne infekcije ili su to blaži oblici koji liče na prehladu.

"To znači da većina nas može nositi ovaj virus u sebi a da to ne zna. Znači, mi početkom pete nedelje imamo 1.908 potvrđenih slučajeva infekcije i barem pet do deset puta više inficiranih koji nisu prepoznati jer se osećaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobro", rekla je Tepavčević, za današnje izdanje lista Blic.

Prema njenim rečima, treba biti svestan da svako može da nosi ovaj virus u sebi i zato je mera samoizolacije ključ uspeha, da bi se stvorili uslovi da se zaustavi put prenošenja i spreči da virus pređe na novu osetljivu osobu.

"Jako je bitno da shvatimo da virus SARS-CoV-2 ne može da opstane bez nas. Mi mu omogućavamo sredinu za opstanak, razmnožavanje i dalje prenošenje", naglasila je Tepavčević.

Ona je rekla da još nije u potpunosti razjašenjeno koliko dugo može da opstane u spoljašnjoj sredini, to jest da li se to meri satima ili danima, ali da je jasno da se virus ne bi našao u spoljašnjoj sredini da ga inficirani čovek tu nije preneo.

"Najefikasniji način prevencije infekcije virusa SARS-CoV-2 je obezbeđivanje udaljenosti od minimum dva metra od potencijalnih rezervoara infekcije. Poslednih dana beležimo porast obolelih, ali je očigledno da su primenjene mere usporile tok epidemije", rekla je Tepavčević.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još tri osobe umrle od korona virusa u Srbiji, ukupan broj zaraženih 2.447

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Apr.2020

U protekla 24 sata od posledica korona virusa u Srbiji umrle su tri osobe, a registrovana je zaraza još kod 247, pa je ukupan broj zaraženih 2.447 ljudi, saopšteno je danas...Na konferenciji za novinare zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević saopštila je da su testirane 1.074...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Vučić: Vikend policijski čas od petka, moguć potpun karantin za Beograd

Izvor: VOA, 07.Apr.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak uveče da ne isključuje odluku o uvođenju mera od 24 sata karantina u Beogradu, kao glavnom žarištu epidemije koronavirusa. Neće biti moguće da porodice provedu zajedno uskršnje praznike zbog korone, rekao je Vučić. Vučić je, gostujući...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.