Vesti

0

Još tri osobe umrle od korona virusa u Srbiji, ukupan broj zaraženih 2.447

Autor: SA/ AP

Izvor: Beta

Još tri osobe umrle od korona virusa u Srbiji, ukupan broj zaraženih 2.447

Izvor: Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

U tom periodu umrla su dva muškarca i jedna žena pa je ukupan broj registrovanih žrtava od virusa do sada 61.

Na konferenciji za novinare zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević saopštila je da su testirane 1.074 osobe, a da je 247 bilo pozitivno na korona virus.

Ona je navela da se u bolnicama nalaze ukupno 1.394 osobe, a 108 pacijenata na respiratorima.

U protekla 24 sata umrla su dva muškarca i jedna žena.

Kisić Tepavčević je navela da je stepen smrtnosti od korona virusa u Srbiji 2,49 odsto, a prosečan uzrast žrtava 64,2 godine.

Ona je navela da je u Srbiji stabilan broj obolelih i da je zabeležen čak i manji pad u nedelji u kojoj je u nekim drugim zemljama beležen vrtoglavi porast.

"To je pokazatelj da smo na dobrom putu i da znamo šta radimo, da smo odgovorni i savesni. Ali ne sme sada da se popusti i odustane, iako ovo jeste jedan mali obećavajući znak. Sada treba da zapnemo iz sve snage i ove brojke pokazuju da ono što radimo jeste osnova prave borbe protiv infekcije", rekla je Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da je u Srbiji u prethodna tri dana dostignut maksimum koji će kako je rekao, trajati "još desetak dana".

"U ove dve nedelje treba da se sprovode najrestriktivnije mere koje smo planirali, što ne znači samo policijski čas, već mere sprečavanja bilo kakvog kontakta, pošto je virus najagilniji da se prenese upravo tokom dve nedelje", kazao je Kon.

On je dodao da je uz već preduzete mere, "apsolutno najvažnija izolacija".

                                                                                          Foto: Beta/ Slobodan Miljević

"Nema više igara oko toga kako se sprovodi izolacija. Ona se sprovodi u bolničkim uslovima da nam se ne bi desilo da se iz kućne izolacije vrati virus i uđe u široku populaciju", naveo je Kon.

Upitan za situaciju u nehigijenskim naseljima u kojima žive Romi, on je kazao da posebnih aktivnosti nije bilo jer nema otkrivenih žarišta.

"Ako bi se otkrilo neko žarište u romskim naseljima, sprovodile bi se epidemiološke mere i radilo bi se u njima ko i u svakom manjem žarištu. Nismo do sada imali informaciju da je posebno zahvaćeno neko romsko naselje što ne znači da ne razmišljamo o tome", kazao je Kon.

 

Nema više kućne izolacije, svi idu u privremene bolnice

Epidemiolog Predrag Kon potvrdio je da se mere izolacije sada sprovode isključivo u bolničkim uslovima i rekao da je do juče u improvizovanoj bolnici na beogradskom Sajmu smešteno 104 pacijenata, 64 pacijenta u niškoj hali Čair, a 38 na Sajmu u Novom Sadu.

Izuzeci su, kako je danas rekao, trudnice, porodilje, invalidi i osobe na hemodijalizi i sva nekontrolisana hronična obolenja, ali da ove improvizovane bolnice nisu napravljene za lečenje od korona virusa, već da bi se zaustavilo širenja infekcije.

Kada je reč o zarazi zdravstvenih radnika, Kon je rekao da je od ukupnog broja zaraženih oko 8,3 odsto zdravstvenih radnika i da se taj broj svakodnevno menja.

On je odgovarajući na pitanja novinara posle sednice Kriznog štaba rekao da u bolnici za kardiovaskularne bolesti Dedinje samo šest zdravstvenih radnika ima blage simptome, dok 61 nema nikakve, ali su svi udaljeni sa posla, navodeći da je to ogroman udarac, ali će bolnica nastaviti da radi smanjenim kapacitetom.

Kon je kazao da će prioritet biti testiranje zdravstvenih radnika, ali da ne mogu svi biti testirani.

Na pitanje o situaciji u Kliničkom centru Vojvodine, zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević ponovila je da je portal Nova S preneo netačnu i neproverenu informaciju, da u tom centru ima dovoljno zaštitne opreme i da su lekari gubili energiju da dokazuju nešto što je lako proverivo.

Lekari su zahvalili novinarima što svakodnevno profesionalno informišu javnost o situaciji sa korona virusom.

 

Kisić Tepavčević: Većina nas može da nosi virus u sebi, a da ne zna

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je za korona virus karakterističan fenomen "ledenog brega", to jest većina inficiranih ili nema simptome respiratorne infekcije ili su to blaži oblici koji liče na prehladu.

"To znači da većina nas može nositi ovaj virus u sebi a da to ne zna. Znači, mi početkom pete nedelje imamo 1.908 potvređenih slučajeva infekcije i barem pet do deset puta više inficiranih koji nisu prepoznati jer se osećaju dobro", rekla je Tepavčević, za današnje izdanje lista Blic.

Prema njenim rečima, treba biti svestan da svako može da nosi ovaj virus u sebi i zato je mera samoizolacije ključ uspeha, da bi se stvorili uslovi da se zaustavi put prenošenja i spreči da virus pređe na novu osetljivu osobu.

"Jako je bitno da shvatimo da virus SARS-CoV-2 ne može da opstane bez nas. Mi mu omogućavamo sredinu za opstanak, razmožavanje i dalje prenošenje", naglasila je Tepavčević.

Ona je rekla da još nije u potpunosti razjašenjeno koliko dugo može da opstane u spoljašnjoj sredini, to jest da li se to meri satima ili danima, ali da je jasno da se virus ne bi našao u spoljašnjoj sredini da ga inficirani čovek tu nije preneo".

"Najefikasniji način prevencije infekcije virusa SARS-CoV-2 je obezbeđivanje udaljenosti od minimum dva metra od potencijalnih rezervoara infekcije. Poslednih dana beležimo porast obolelih, ali je očigledno da su primenjene mere usporile tok epidemije", rekla je Tepavčević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR