Dizanje tegova smanjuje rizik od dijabetesa

Izvor: B92, 15.Jan.2014, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dizanje tegova smanjuje rizik od dijabetesa

Dizanje tegova, sklekovi ili slične vežbe jačeg mišićnog treninga u teretani kod žena mogu smanjiti rizik od pojave dijabetesa, saopštili su stručnjaci.

Zaključak da mišićne vežbe kod žena smanjuju rizik od pojave dijabetesa izvučen je na osnovu istraživanja koje je proučavalo zdravlje blizu 100.000 medicinskih sestara u Americi u periodu od 8 godina, a cela studija jeobjavljena u žurnalu PLoS Medicine.

Ove vrste vežbi već su preporučene odraslima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << barem dva puta sedmično, a najveća korist po zdravlje je izmerena od aerobnih vežbi za srce i pluća - koje bi trebalo raditi barem 150 minuta sedmično.

Žene koje su bile angažovane barem 150 minuta nedeljno na aerobnim vežbama i najmanje jedan sat nedeljno aktivnostima na jačanju mišića imale su najbolje rezultate u smanjenju rizika, u poređenju sa potpuno neaktivnim ženama. Rizika za pojavu dijabetesa tipa dva kod žena koje su vežbale bio je smanjen skoro za trećinu.

Stručnjacima je već poznato da aerobne vežbe, poput trčanja, žustrog ili brzog hodanja ili plivanja mogu da pomognu u smanjenju rizika za pojavu dijabetesa 2, a poslednje istraživanje je pokazalo da dodavanje vežbi jačanja mišića (vežbe otpora) samo poboljšavaju taj zaštitini efekat.

Istraživači na Harvardu naglašavaju da njihovo istraživanje ne može biti stopostotno pouzdano jer su se oni usredsredili samo na medicinske sestre i na osnovu ankete o tome koliko vežbaju, a ne na direktnom merenju aktivnosti, ali kažu da se dobijeni rezultati skoro potpuno podudaraju sa rezultatima koji su dobijeni istraživanjem na muškarcima.

Oni veruju da bi objašnjenje za ove rezultate moglo da bude to što veća mišićna masa pravi nekakvu vrstu "tampona" koji štiti od dijabetesa.

Dijabetes tipa 2 nastaje kada ćelije koje proizvode insulin u telu nisu u stanju da ga proizvedu dovoljno, ili je sama funkcija insulina poremećena, pa on ne radi pravilno.

Insulin omogućava telu da koristi šećer kao energiju, a višak skladišti u jetri i mišićima.

Faktori koji najviše utiču na pojavu dijabetesa tipa 2 su naši geni i način života i ishrana. Prekomerna težina u velikom broju slučajeva vodi nastanku dijabetesa, a ukoliko gojazna osoba smrša svega jedan kilogram može da smanji rizik za nastanak bolesti za čitavih 15%.

"Uprkos ograničenjima koje ima ovo istraživanje, ono se može generalno primeniti na žene, a posredno šalje poruku da aktivan život i zdrave navike mogu da smanje rizik za nastanak dijabetesa tipa 2", rekao je doktor Ričard Eliot.

Konačni zaključak je da je najbolji način da se smanji nastanak ove vrste bolesti održavanje mormalne telelsne težine, zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost, ali i da neke dodatne i pojačane vrste fizičkih aktivnosti i treninga taj rizik smanjuju još više.

Foto: freedigitalphotos.net/stockimages

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dizanje tegova smanjuje rizik od dijabetesa

Izvor: OkRadio.rs, 16.Jan.2014, 09:16

Dizanje tegova, pravljenje sklekova ili slične vežbe jačeg mišićnog treninga u teretani, kod žena mogu smanjiti rizik od pojave dijabetesa, saopštili su stručnjaci. Zaključak da mišićne vežbe kod žena smanjuju rizik od pojave dijabetesa izvučen je na osnovu istraživanja koje je proučavalo...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.