Izvor: eKlinika.rs, 11.Dec.2022, 10:01

Bolan grč u leđima naglo se javlja i zahvata jedan deo kičme, mogu li da pomognu vežbe istezanja

Grč u leđima posledica je nekontrolisane kontrakcije mišića kičmenog stuba. U većini slučajeva reč je o bezopasnom stanju koje se može naglo javiti i proći samo od sebe. Spazam (grč) može zahvatiti bilo koji deo tela. Grč u leđima najčešće se javlja u donjem delu kičmenog stuba.
Grč u leđima nije uvek praćen znacima upozorenja Do grča može doći i bez znakova upozorenja, nekada blagi trzaji mogu prerasti u bol. Grč u leđima uglavnom je posledica podizanja >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << tereta i češći je kod osoba koje već imaju problema sa kičmom.
Grč je uglavnom posledica nakupljanja mlečne kiseline u mišićima. Mlečna kiselina nastaje anaerobnom razgradnjom uljenih hidrata. Mišići u gornjem, srednjem i donjem delu leđa dele se na unutrašnje/duboke mišiće, površinske i srednje mišiće i svaki od ovih mišiča može zahvatiti grč.
Bolni grč se širi iz leđa na noge i kukove Bol može nekada de se širi iz leđa u druge delove tela, da zahvati i noge i kukove. Grčevi u leđima mogu biti i posledica prisustva kamena u žuči, kamenaca u bubrezima,  ankiloznog spondilitisa, tumora.
Grčevi u leđima česti su i kod osoba koje dugo sede u nepravilnom položaju i ne jačaju odgovarajućom fizičkom aktivnošću mišiće kičmenog stuba. Stanje se uočava i kod osoba koje dižu teške predmete. Nekada je posledica neodgovarajuće ishrane, javlja se kao posledica dehidracije, manjka kalcijuma i kalijuma. Bolni grčevi u leđima nekada su posledica psihičkog stresa, anksioznosti.
Prethodno postojanje na primer, artritisa, spinalne stenoze ili diskus hernije su faktori rizika za pojavu grča u leđima. Stanje je često i posledica nekih deformiteta kičmenog stuba kao što su skolioza ili lordoza.
Koji su simptomi grčeva u leđima? Spazam u leđima može biti blag, često ga pacijenti opisuju kao tup bol ili trzaj, u nekim slučajevima može biti praćen oštrim i iscrpljujućim bolovima. U slučaju da su grčevi u leđima praćeni i gubitkom kontrole nad bešikom ili crevima, slabošću u rukama i nogama, čudnim osećajem utrnulosti jedne strane tela, gubitkom ravnoteže ili gubitkom osećaja u udovima, potrebno je obavezno da potražimo lekarsku pomoć.
Kako se leči grč u leđima? Grč u leđima može da traje nekoliko dana ili i nedelja i najčešće se leči mirovanjem. Savetuje se i primena toplo hladnih obloga koje se drže na bolnom mestu 20 do 30 minuta, pa se potom postupak ponovi još jednom. Ukoliko je potrebno stanje se može regulisati i primenom odgovarajućih analgetika ili fizikalnom terapijom koju prepisuje lekar.
Moguće je da će bolni grč u leđima proći sam od sebe za nekoliko dana. Brzina oporavka zavisi od uzroka grča. Ovo stanje se ne može u svim slučajevima sprečiti pre svega nekim zdravim navikama koje uključuju fizičku aktivnost, pravilan položaj tela pri sedenju, kontrolom stresnih situacija. Grčevi u leđima mogu se javiti istovremeno i sa ukočenošću vrata, glavoboljom, bolom u ramenu, ruci, išijasom.
Nestručna masaža donosi više štete nego koristi Kako bi se sprečili grčevi u leđima stručnjaci savetuju da se prošetamo i istegnemo na svakih 30 minuta, u nekim slučajevima i masaža može biti od pomoći. Vežbe istezanja mogu da poboljšaju elastičnost tela i na taj način nas zaštite od povreda i grčeva. Stručnjaci savetuju da se nekada praktikuju vežbe istezanja uz opterećenje trakom, s naglaskom da se opterećenje tegovima izbegava jer može izazvati dodatne probleme.
Masaža može da bude od pomoći, ali samo ako je radi visokostručno lice, jer nije svaki oblik masaže preporučljiv, pogrešan pritisak može nekada samo da produbi bolove.
Spazam može biti posledica i nekog ozbiljnijeg zdravstvenog stanja Najjednostavnija vežba se izvodi pored stola ili stolice. U početnom položaju ruke su u uspravnom položaju iznad glave. Potom ruke lagano spuštamo do stola ili naslona stolice, potrebno je dodirnuti rukama sto, pa ispraviti kičmu i zadržati položaj nekoliko sekundi. U slučaju da osetimo bolove bitno je da prekinemo vežbu i potražimo savet stručnjaka.
Bitno je znati da spazam može nekada biti i simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema. U slučaju da osetimo utrnulost u jednom delu tela, slabost i ukoliko nismo u stanju da kontrolišemo stolicu i urin bitno je što pre da potražimo stručnu pomoć.
Članak Bolan grč u leđima naglo se javlja i zahvata jedan deo kičme, mogu li da pomognu vežbe istezanja se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Povezane vesti

Vežbe istezanja protiv bolova u leđima koje možete raditi i kod kuće

Izvor: Lepota i zdravlje, 11.Dec.2022

Ove vežbe istezanja protiv bolova u leđima pomoći će vam da ublažite napetost u ovom delu tela. A što je najbolje od svega, ne treba vam dodatna oprema niti puno vremena! Nije bitno koliko imate godina i šta radite, pre ili kasnije, skoro svaka osoba doživi nelagodnost u predelu leđa. Ponekad...

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.