Izvor: B92, 12.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrane pušenja i u Grčkoj

Atina -- Grčka, evropska zemlja sa rekordnim brojem pušača, zabraniće od 1. jula pušenje na javnim mestima, saopštilo je grčko ministarstvo zdravlja.

To je treći pokušaj zabrane, nakon neuspešnih mera uvođenih 2002. i 2003. godine. Ministar zdravlja Dimitris Avramopulos izjavio je da "u Grčkoj često kaže da se zakoni usvajaju ali ne sprovode", navodeći primer bolnica "gde se ta zabrana ne sprovodi".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Ovo je početak napora da se promeni svest u oblasti javnog zdravlja koji je od suštinskog značaja", naglasio je ministar, ocenjujući da je "društvo spremnije nego ikada da prihvati tu meru".

U Grčkoj 42 odsto stanovnika puši, a oko 20.000 ljudi svake godine umre od posledica pušenja, podaci su Evropske komisije. Slede Bugarska sa 39 odsto pušača i Litvanija sa 37 odsto.

Prema zakonu usvojenom prošle godine, restorani i barovi površine veće od 70 kvadrata moraju da imaju zatvorene prostore za pušače.

Manji lokali mogu da biraju da li će prihvatiti pušače ili zabraniti pušenje, a kazne su do 500 evra.
Pogledaj vesti o: Zakon o zabrani pušenja

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.