Vanredno stanje u tri opštine, najkritičnije u Zaječaru

Izvor: Prva.rs, 19.Apr.2014, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje u tri opštine, najkritičnije u Zaječaru

15.23 - Pedesetak učenika srednjih škola iz Kruševca "zarobljeno" je u planinarskom domu na Jastrepcu, zbog odrona zemlje na putu do te planine, rečeno je na sastanku Štaba za vanredne situacije. Kako je istaknuto, ekipe Štaba za vanredne situacije rade na bezbednom povratku učenika, koji se očekuje do večeras. Putni pravac Kruševac-Jastrebac prekinut je, kako je rečeno, usled obrušavanja zemlje, čemu su doprinele jake kiše.

14.55 - Opština Požega proglasila je vanrednu situaciju zbog poplava pod kojim je oko hiljadu hektara oranica u požeškoj dolini, izjavio je za Tanjug predsednik opštine Požega Milovan Mićović. Po njegovim rečima, 50 domaćinstava je poplavljeno, ali nema životno ugroženih. Opština pomaže meštanima u evakuaciji.

14.21 - Najugroženija tačka u Srbiji trenutno je Zaječar, gde je Beli Timok oko 13:30 probio nasip, izjavio je Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić. On je sa ljudima iz Sektora i jednim delom tima iz Niša i Bora odmah po primanju vesti, krenuo put Zaječara, jer se tamo u narednim satima, tek mogu očekivati veći problemi.
Marić je potvrdio da je u Kuršumliji proglašena vanredna sitacija zbog opasnosti od poplava, jer se izlila Toplica, koja je poplavila nekoliko kuća.


13.37 - Na području opštine Požega od jutros je pod vodom hiljadu hektara u požeškoj dolini, a ugroženo je 50 domaćinstava koja su sama počela evakuaciju uz preporuku opštine, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Požega Milovan Mićović.
“Meštani su se sami organizovali da se iz poplavljenog područja evakuišu ljudi, stoka i mehanizacija. Najviše su ugrožena sela Lopaš, Milićevo selo, Pilatovići, Gugalj, Tučkovo, Jelen dol, Gorobilje i Prilipac”, kaže Mićović.

12.51 - U Kraljevu nije proglašena vanredna situacija, ali se pripremaju za odbranu od poplava, rečeno je posle vanredne sednice Štaba za vanredne situacije na kojoj je razmatrana situacija slivova Ibra i Zapadne Morave. 

U toku prethodne noći najteže je bilo u gornjem toku reke Ribnice, koja se izlila iz korita, pa je put Kraljevo - Goč već drugi dan u prekidu, a jedna porodica je morala da bude iseljena zbog poplavljenog domaćinstva. Gradonačelnik Kraljeva, Dragan Jovanović, rekao je danas da je u Ribnicu posuto oko 30 kamiona sa kamenjem.
"Ribnica trenutno opada, skoro za metar je manja nego što je bila juče. Imamo još najava da će padati kiša, i ako naglo otopi sutra ili prekosutra, moze da dođe do topljenja snega na Goču, a ima ga 30 centimetara", rekao je Jovanović, dodajući da deca koja borave na Goču ne moraju da brinu, jer vozila idu preko Vrnjačke Banje.

12.40 - Ministri odbrane i poljoprivrede Nebojša Rodić i Dragan Glamočić danas su, tokom obilaska poplavljenih područja u opštini Lučani, ukazali da se slučne stvari ponavljaju godinama, zbog čega je neophodna reorganizacija javnih preduzeća jer je, kako su rekli, javašluk evidentan.

Napominjujući da se očekuje povećanje vodostaja na reci Bjelici i da su razmatrane aktivnosti kako bi se problemi dalje sprečili, Rodić je novinarima rekao da se o tome govorilo i u kabinetu prvog potpredsednika vlade.

Podsetivši da se slična situacija sa rekom Bjelicom na području opštine Lučani dogodila 2008. i 2011. godine, Rodić je rekao da je danas u selu Đerač postavljeno svega 10 džakova i da je to sramota.
"Ništa ne preduzimamo, a godinama se događaju iste stvari. Kiša će padati u naredna 72 sata i za mene je enigma gde je novac iz budžeta koji je otišao za ovakve namene", istakao je Rodić.

On je dodao da će se pomoći opštini Lučani u saniranju štete i naglasio da ubuduće mora biti drugačije.

12.37- Ministarstvo energetike zahteva od EPS-a da u najkraćem roku obezbedi uredno snabdevanje strujom stanovnika zapadne Srbije u područjima pogođenim vremenskim nepogodama i upozorava da je uredno snabdevanje građana mnogo važnije nego odbrana trgovaca strujom.

12.09 - Zbog velikih padavina koje su zadesile sliv reke Rasine i okolinu Kruševca, došlo je do naglog porasta nivoa akumulacije jezera Ćelije, usled čega je Javno komunalno preduzeće "Vodovod" iz Kruševca prinuđeno da počne ispuštanje vode, saopšteno je danas iz tog preduzeća. Procenjuje se da je na teritoriji Kruševca od srede je palo oko 108 litara kiše po metru kvadratnom, a usled velike količine padavina povećani su vodostaji reka i potoka koji su ugrozili poljoprivredna dobra.

11.48 - Na nekim rekama u Srbiji, vododstaj i dalje raste, tako je granica vanredne odbrane od poplava prevaziđena na Toplici kod Pepeljevca, sa tendencijom daljeg porasta, objavio je danas Republički hidrometeoroški zavod. Redovne odbrane od poplava su prevaziđene na Veternici kod Leskovca, Jablanici kod Počenjevca i Mlavi kod Velikog sela, sa tendencijom daljeg porasta. 

11.31 - JP "Putevi Srbije" saopštili su danas da je, zbog izlivanja reke Jošanice, došlo do obustave saobraćaja za sva motorna vozila na deonici Biljanovac-Jošanička Banja i Jošanoička Banja -Drenje.
Alternativni pravac za sva vozila je putni pravac preko Kopaonika i to deonice Brzeće -Kopaonik i Rudnica -Kopaonik.

10.54 - Predsednik opštine Lučani Mladomir Sretenović izjavio je Tanjugu da je voda ušla u upravnu zgradu i proizvodne pogone preduzeća "Milan Blagojević" i to nije moglo biti sprečeno. Kako je kazao, problem su napravile podzemne vode, a nivo Bjelice je učinio svoje. Kada su u pitanju oranice i sela, situacija je danas malo bolja nago sinoć, budući da je Bjelica u blagom opadanju.

10.49 - Direkor Srbijavoda Goran Puzović izjavio je danas u Lučanima da reka Bjelica posle poslednjeg izlivanja dostiže vrhunac, a da trenutno nadolazi Zapadna Morava što usporava isticanje Bjelice u tu reku.

Posle obilaska poplavljenog područja on je ocenio da je ovo goruće stanje u Srbiji, ali je izrazio očekivanje da će tokom dana doći do smanjenja nivoa porasta Bjelice. Međutim, prema najavanama RHMZ, spremaju se nove padavine, pa svi moraju da budu budni u narednih 48 sati.
"Preduzete mere u prethodim danima, daju rezultate, sa EPS-om radimo predpražnjenje svih akumuluacija, da bi poplavni talas mogao da se prihvati", rekao je Tanjugu Puzović.

Predsednik opštine Lučani Mladomir Sretenović doneo je sinoć odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji te opštine.

U izjavi Tanjugu rekao je da je vanredno stanje proglašeno jer je reka Bjelica nanela velike štete zbog izlivanja i prodrla u mnoga domaćinstva.

Prema njegovim rečima, poplavljeno je oko 300 hektara oranica a voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike Milan Blagojević u Lučanima. Sretenović je kazao da štab zaseda stalno budući da se pojavljuju klizišta i oštećenja na putnoj strukturi.

Oba komunalna javna preduzeća opštine Lučani stavljena su u mobilno stanje radi sanacije štete.
 
Marić: Očekuje se težak period u narednih 36 sati
 
Ekipa Sektora za vanredne situacije MUP-a, imala je protekle noći pune ruke posla, zbog izlivanja više reka na teritoriji Srbije, a kako se u narednih 36 sati očekuju još intezivnije padavine, pred nama je težak period, izjavio je danas Tanjugu načelnik tog Sektora Predrag Marić. 

Marić je naveo da su prošle noći imali više intervencija na crpljenju vode, pre svega u Ribnici. Beleži se porast vodostaja Ribnice, Žičke i Jošaničke reke, a u pitanju je velika količina vode, koja nosi obalu i potkopava puteve. 

Zapadna Morava i Ibar su takođe u porastu, ali su još uvek u koritima. U Prokuplju smo imali intervencije u toku noći, izlile su se Banjska i Lukovska reka u polja, a u prekidu je i put za Lukovsku banju.

U Toplici su dve kuće poplavljene, a naši ljudi su angazovani sa jednom mašinom da prokopaju put, naveo je Marić.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Lučana, jutros je nešto bolja situacija, malo je vodostaj Bjelice počeo da opada, ali pripadnike Sektora za vanredne situacije, tamo tek očekuje puno posla oko ispumpavanja vode. 

On je rekao da su uputili dodatne snage u ljudstvu i pumpe, a upućena je i jedna mobilna brana iz niškog Rusko- srpskog centra za vanredene situacije.
"Imamo najavu da će Beli Timok biti u porastu. Tamo smo uputili dodatne snage, radi koordinacije timova za spasavanje i praćenje sitacije", kazao je Marić.

 
Bez struje i dalje 500 domaćinstava u Zlatiborskom okrugu
 
U Zlatiborskom okrugu bez struje je i dalje 500 domaćinstava na području Bajine Bašte, Debelog brda, Tare, Ljubiša i Arilja, izjavio je danas za Tanjug Dušan Šunjevarić iz užičke Elektrodistribucije.

Šunjevarić kaže da su na terenu pojačane ekipe Elektrodistribucije koje pokušavaju što pre da otklone kvarove na dalekovodima prouzrokovane snegom i prema njegovim rečima, situacija sa snabdevanjem električnom energijom u Zlatiborskom okrugu trebala bi da se normalizuje, najdalje do kraja dana.

Generatori koji su sinoć stigli u Ljubiš preko Sektora za vanredne situacije, biće u toku pre podneva stavljeni u funkciju, kako bi struju dobilo 70 domaćinstava u ovom zlatiborskom selu, kaže Šunjevarić.

 
Sneg naneo najveće štete malinjacima
 
Sneg koji je padao prethodnih dana naneo je najviše štete malinjacima, dok na drvenastim voćkama šljive, jabuke, kruške, višnje, breskve direktnih šteta nema, izjavio je danas stručnjak Instituta za voćarstvo u Čačku, Milan Lukić.

Štete su se pojavile na starijim zasadima autohtonih sorti šljiva, gde je bilo lomljenja stabala, pod teretom teškog i vlažnog snega, precizirao je Lukić za RTS, dodajući da su one minimalne, s obzirom da je takvih zasada relativno malo, i da su u pitanju, po pravilu, zasadi na kojima se ne primenjuje ni minimum agrotehničkih mera, prvenstveno rezidba i slično. 

Indirektne štete se mogu javiti do kraja aprila, zbog mraza, jer mogu da izmrznu tek zametnuti polodovi, ali može da bude i slabijeg zametanja i oplođenja kod voćaka kod kojih taj proces još nije završen, kazao je on.

Lukić voćarima savetuje zamagljivanje zasada paljenjem vatri, koje mogu da ublaže posledice. Prema njegovim rečima, orošavanje je jedini pravi način zastite od mraza, ali su mogućnosti jako ograničene.

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Vanredno stanje i u Zaječaru!

Izvor: Press, 19.Apr.2014

Kako je Marić rekao Tanjugu, pažnja pripadnika tog sektora usmerena je i na Prokuplje s obzirom da je poplavni talas iz Kuršumlije krenuo ka toj opštini...Prema njegovim rečima, u ovom trenutku, naselje Višnjar nadomak Zaječara potencijalno bi moglo da postane jedno od najugroženijih naselja...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.