Počinju Dani evropske baštine

Izvor: Blic, 07.Sep.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinju Dani evropske baštine

Domaćini centralnog programa Dana evropske baštine u Srbiji, koji se ove godine održava 12. septembra, biće Negotin i Zaječar. Tema manifestacije koja se istovremeno održava u 49 evropskih zemalja ove godine glasi „Kulturna baština i održivi razvoj“. Programi će biti realizovani u Rajačkim pimnicama, jedinstvenom arhitektonskom kompleksu vinskih podruma, u Narodnom muzeju u Zaječaru i na arheološkom lokalitetu Feliks >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Romulijana.

Ministar kulture Nebojša Bradić istakao je na konferenciji za štampu da su Rajačke pimnice ove godine uvršćene na listu dobara koja će narednih godina biti nominovana za upis u Svetsku kulturnu baštinu.

Prema zvaničnoj evidenciji, na Rajačkim pimnicama sada ima 160 starih vinskih podruma građenih od tesanog kamena, pokrivenih ćeramidom, delimično ukopanih u zemlju kako bi temperatura u njima vrlo malo varirala tokom godine.

U Narodnom muzeju u Zaječaru biće otvorena nova stalna postavka, rekao je direktor te ustanove Bora Dimitrijević, koji je dodao da se raduje što će posle 40 godina predmeti iz etnološke, istorijske i umetničke zbirke biti predstavljeni na moderan način. Idejnim rešenjem i koncepcijom izlaganja ispričana je priča o počecima života na prostoru današnjeg grada, o lokalitetu Feliks Romulijana, o istoriji Zaječara i okoline, o kulturnoj i nacionalnoj raznolikosti stanovnika tog dela Srbije.

U Zaječaru će takođe biti otvorena gostujuća arheološka izložba iz Turn Severina „Rimska Drobeta i njeno područje", koju priređuje Muzej „Portile de fier" iz Rumunije. Rimsko utvrđenje Drobeta prva je rimska građevina od kamena na teritoriji Dakije, a njegova osnovna uloga je bila da odbrani čuveni Trajanov most koji je sagradio Apolodor iz Damaska.

Narodni muzej u Zaječaru osnovan je 27. marta 1951. U njegovom sastavu su Radul-begov konak, Turska vodenica, Muzej zdravstva, Zadužbina „Nikola Pašić" i arheološko nalazište Feliks Romulijana, na Uneskovoj listi od 2007. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.