Počinje izgradnja Južnog toka kroz Srbiju

Izvor: TimockeVesti.net, 29.Okt.2012, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje izgradnja "Južnog toka" kroz Srbiju

Skupština akcionara kompanije "Južni tok Srbija" donela je konačnu investicionu odluku o početku izgradnje deonice gasovoda za ruski gas "Južni tok" kroz Srbiju. Ta odluka garantuje da će "Južni tok" biti ne samo projektovan, već i izgrađen, rekao generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
Konačnu investicionu odluku o početku izgradnje deonice gasovoda za ruski gas "Južni tok" kroz Srbiju donela je Skupština akcionara kompanije "Južni tok Srbija". Gradnja deonice duge >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << 470 kilometara od Vrške čuke, kod Zaječara, do granice sa Mađarskom, počinje u decembru, u Bačkom Dobrom Polju.
Pripremila Ružica Vranjković

"Ta odluka garantuje da će 'Južni tok' biti ne samo projektovan, već i izgrađen", rekao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović na konferenciji za novinare u Beogradu.
Bajatović je istakao da je procenjena vrednost izgradnje oko 470 kilometara gasovoda kroz Srbiju oko 1,7 milijardi evra, da će kapacitet gasovoda biti 40 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje i da će na radovima biti zaposleno oko 2.000 ljudi.
Prema njegovim rečima, spremno je sve da se Skupštini Srbije pošalje predlog zakona kojim će "Južni tok" biti proglašen za projekat od nacionalnog značaja.
"Odlučeno je da Srbija, zbog podrške projektu, bude prva zemlja u kojoj je doneta konačna investiciona odluka. Do 15. novembra biće donete odluke i u ostalim državama kroz koje prolazi gasovod", rekao je Leonid Čugunov, predsednik Skupštine akcionara kompanije "Južni tok Srbija".
Rusko-srpski partneri obećavaju da će gasovod graditi isključivo domaća preduzeća. Već pripremaju dva tendera. Iz "Srbijagasa", od nove godine, najavljuju ruski gas po povoljnijim cenama.
Kada bude u potpunosti završen, Južni tok će Srbiji obezbeđivti dodatnih 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje.
Bez većeg poskupljenja gasa
Govoreći o ceni gasa Bajatović je rekao da poskupljenja tog energenta sigurno neće biti do Nove godine, a možda ni do kraja ove grejne sezone. Bajatović je naglasio da se cena gasa ni tada neće drastično povećavati.
Komentarišući odluku vlade Srbije da više ne odobrava garancije za kredite za likvidnost "Srbijagasu", Bajatović je pozdravio odluku vlade da uvede red na tržište gasa i istakao da su cene gasa u Srbiji nerealno niske, što uzrokuje nelikvidnost tog preduzeća.
Krediti za likvidnost su bacanje para kroz prozor, rekao je Bajatović i ponovio da treba uvesti red na tržište gasa, odrediti realne cene i socijalne karte za potrošače koji nisu u mogućnosti da plaćaju tržišne cene.
Bajatović je istakao da i dalje ostaju garancije vlade za investiciona zaduženja "Srbijagasa", što je za tu kompaniju najvažnije jer su pred njom ulaganja u projekte Južni tok, drugu fazu modernizaciju skladišta Banatski dvor, kao i mogućnost ulaganja u gasne elektrane i još jedno podzemno skladište gasa.
Napominjući da Srbija sada dobija gas iz Rusije po ceni od oko 420 dolara za 1.000 metara kubnih, što je znatno niže u odnosu na tržišnu cenu od 490 dolara, Bajatović je dodao da očekuje još bolju cenu gasa za Srbiju.
On je izjavio da je, u saradnji sa ruskim "Gaspromom", Srbija u mogućnosti da dobije još nižu cenu gasa namenjenu za proizvodnju električne energije i za rad hemijske i nekih drugih vrsta postrojenja, istakavši da bi cene za tu namenu bile niže od uobičajenih.
Vlada Srbije, odnosno ministri Mlađan Dinkić i Zorana Mihajlović su sarađivali sa rukovodstvom "Srbijagasa" prilikom donošenja odluke da se u budžetu za sledeću godinu ne odobre garancije za kredite za likvidnost tom preduzeću, rekao je Bajatović.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.