Pobednici „Gitarijade” tuže organizatore festivala

Izvor: Politika, 01.Jul.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednici „Gitarijade” tuže organizatore festivala

Dok članovi travničke grupe „Holographic Human Elementu” tvrde da do danas nisu dobili obećane nagrade, direktor ustanove „Gitarijada” odgovara da su članovi benda postavljali neprimerene uslove i odbijali saradnju

Dok se u Zaječaru u ustanovi „Gitarijada” uveliko spremaju za novu, 49. rok manifestaciju, ponosni što ove godine na konkursu beleže rekordan odziv mladih bendova, travnički bend „Holographic Human Element”, pobednik prošlogodišnje „Gitarijade”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obratio se javnosti saopštenjem u kojem navodi da ni devet meseci posle takmičenja od obećanih nagrada nije dobio ništa.

„Ustanova ‘Gitarijada’ odbija da potpiše ugovor sa pobednicima po kojem bi regulisali snimanje i izdavanje albuma, snimanje video-spota i godinu dana marketinške podrške bendu. ‘Gitarijada’ je na konkursu za učešće objavljenom marta 2014. pobrojala nagrade i od čega se sastoje, a to je na konferenciji za novinare objasnio direktor Perislav Ducić, povodom proglašenja polufinalista krajem maja 2014. Nakon 48. „Gitarijade” početkom avgusta 2014. bendu je bilo potrebno dva meseca pokušaja i pismo nezadovoljstva upućeno članovima žirija da samo stupi u kontakt sa direktorom ustanove. Od tada počinje tirada lažnih obećanja i odugovlačenja izmirenja obaveza”, navedeno je u saopštenju koje je u ime grupe potpisao ton majstor i menadžer Darko Saračević.

Prema njegovim rečima, članovi grupe nisu želeli da uđu u studio bez ugovora niti da razgovaraju o nacrtu izdavačkog ugovora koji im je Ducić ponudio i to tek kada su, kako je naveo, na vlastitu inicijativu došli u Zaječar na sastanak.

„Ponuđeni nacrt izdavačkog ugovora bio je napisan na jednoj stranici, nije sadržao snimanje video-spota, niti je bilo razrađene pi-ar podrške. Ako danas pokušate da na veb-prezentaciji ‘Gitarijade’ nađete konkurs za učešće bendova na 48. ‘Gitarijadi’ sa nabrojanim elementima nagrada, nećete uspeti. Uklonjen je. Posle neispunjenih obećanja bili smo prinuđeni da u poslednjem trenutku otkažemo studio, producenta, smeštaj i prevoz. Boli činjenica da su ovogodišnji strani izvođači plaćeni više desetina hiljada evra, dok se ‘Gitarijada’ ovako odnosi prema mladom pobedničkom bendu”, naveli su u saopštenju travnički muzičari.

Iz Zaječara je u našu redakciju stiglo saopštenje u kojem direktor Perislav Ducić tvrdi da priča ima i drugu stranu.

„Bend ‘Holographic Human Element’ iz Travnika pobednik je 48.

‘Gitarijade’ po oceni stručnog žirija i po tom osnovu ostvario je pravo na pripadajuću nagradu. Međutim, kada su počeli pregovori o realizaciji nagrade, nastali su problemi. Tokom tih pregovora predstavnici benda postavljali su neprimerene uslove i odbijali saradnju, ne poštujući planiranu dinamiku organizatora festivala, budući da je snimanje albuma planirano za početak februara, promocija 14. marta u Domu omladine Beograda, a nastupi benda na turneji tokom aprila 2015”, napisao je Ducić u saopštenju.

Po njegovim rečima, u najboljoj nameri da nagradu realizuje i sa bendom ipak postigne dogovor, ustanova „Gitarijada” je 8. juna sa udruženjem „H.O. drugačija umjetnost – Alter art” iz Travnika, koju zastupa gospodin Saračević, zaključila ugovor kojim se ovo udruženje obavezuje da obezbedi termin i ostale uslove za snimanje albuma i da master-snimak na odgovarajućem nosaču zvuka isporuči ustanovi „Gitarijada” najkasnije do 30. juna.

„Nisu nam poznati razlozi za ovakvo reagovanje jednog člana benda u javnosti, i to pre isteka roka za ispunjenje ugovornih obaveza pomenutog udruženja, jer očekujemo isporuku snimka kako bismo nastavili aktivnosti u vezi s izdavanjem i promocijom albuma”, napisao je na kraju odgovora na naše pitanje šta se dešava sa „slučajem prošlogodišnjih pobednika” Perislav Ducić.

Travničani, međutim, tvrde da Ducić ne govori istinu.

„Tvrdi da smo odbijali saradnju, postavljali neprimerene uslove i da nismo poštovali dinamiku organizatora. Da su nam odgovarali na poslate poruke i postavljena pitanja, da uporno nisu pokušavali da izbegnu snimanje video-spota, da su na vreme shvatili da smo ozbiljan bend koji bez ugovora neće u studio, dinamika bi bila poštovana.”

Smatrajući da karijera benda trpi zbog svega što se dešavalo proteklih meseci, momci iz Travnika, naveo je u saopštenju njihov gitarista Adnan Đonlić, sav materijal predali su advokatu i zadovoljenje svojih prava će potražiti sudskim putem.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.