Meštani knjaževačkih sela u strahu: Nemamo struju, uskoro ostajemo i bez pijaće vode!

Izvor: Blic, 07.Jan.2016, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani knjaževačkih sela u strahu: Nemamo struju, uskoro ostajemo i bez pijaće vode!

Havarija elektronskih vodova, koji su pod težinom leda i ledene kiše pokidani, ostavili su tokom noći oko 80 knjaževačkih sela bez struje. Od ranog jutra su na terenu ekipe Elektrotimoka iz Knjaževca, Bora i Zaječara. Međutim, stanje nije optimistično jer se ova sela prostiru na površini od 1.200 kvadratnih kilometara.

Srećom, seoska domaćinstva se greju na čvrsto gorivo, tako da nema problema sa hladnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prostorijama. Problem koji ih muči jeste potpuni nestanak vode koji ih očekuje za par sati.

Meštani knjaževačkog sela Trnovac takođe su bez struje, a Kostantin Orlić Kokan iz tog sela kaže da je stanje veoma teško.

- U proteklih par dana napadalo je oko pola metra snega. Noćas je temperatura bila izuzetno niska, tako da se i sada čuje drveće kako u daljini puca od hladnoće. Struja je sinoć nestajala u par navrata, a od ranog jutra u potpunosti – kaže nam Orlović.

Iako uz sveću umesto sijalice, on naglašava da je od nestanka struje mnogo veća opasnost koja će nastupiti, a to je nestanak pijaće vode.

Pročitajte još:

- Gotovo sva knjaževačka sela imaju svoj seoski vodovod. Vodu u cevi gura seoska pumpa koja radi na struju. Čim se isprazne cevi, obzirom da je pumpa stala, nestaće pijaće vode. I kasnije, kada dođe struja, nećemo imati vodu jer će doći do zamrzavanja cevi, ali i same pumpe – kaže nam Orlović.

Sreća u nesreći je ta što ima puno snega, pa će ga ljudi topiti i tako obezbediti vodu za stoku i živinu.

Meštane svih sela muči i to što su im baterije na mobilnim telefonima gotovo prazne, nemaju gde da ih napune, a veliki broj njih nema fiksni telefon.

Nadležni iz Elektrotimoka kažu da imaju naredbu da ne daju informacije do daljeg, a nezvanično saznajemo da je stanje veoma teško.

- Sneg je dubok, vodovi prolaze kroz šume i teško prohodne krajeve, tako da je stanje na terenu izuzetno teško. Uspeli smo da od jutros u osam sela omogućimo dovod električne energije, ali se stanje menja iz časa u čas. Problem su i grane koje se pod težinom leda lome i padaju na provodnike kidajući ih – saznajemo nezvanično od ekipa na terenu.

Prema njihovoj proceni, ukoliko temperatura ne bude u porastu, postoji mogućnost da sela ostanu bez struje nekoliko dana.

Suzana Božinović

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.