Izvor: RTS, 16.Apr.2021, 06:06

Afrička kuga u okolini Zaječara – sledi eutanazija na farmi

Na farmi svinja u okolini Zaječara pojavila se afrička kuga kod nekoliko jedinki. Veterinarski inspektori su na terenu i sledi eutanazija svih životinja, da se zaraza ne bi širila. Reč je o virusnom oboljenju, zoonozi, koje se javlja kod svinja i ne može se preneti na ljude.
Uprava za veterinu je blokirala farmu i preduzima sve mere da se obezbedi odgovarajuće mesto za eutanazirane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << životinje, kako se virus ne bi širio.

"Iako je bolest konstatovana kod nekoliko životinja, moraćemo da uradimo eutanaziju na celoj farmi i da te životinje na neškodljiv način uklonimo. Ovde je određeno mesto koje je predviđeno za ovu vrstu posla, tako da će se na kraju izvršiti detaljno pranje, čišćenje i dezinfekcija, da bismo sprečili širenje ovog virusa", ističe Rade Došenović, rukovodilac regionalnog kriznog centra.
U odnosu na žarište, zaražena teritorija je u poluprečniku od tri kilometra, a još sedam kilometara prostora se smatra ugroženim.
Ipak, kao kod svih virusnih oboljenja preventiva i higijena su na prvom mestu. Veterinari preporučuju vlasnicima da svinje čuvaju u zatvorenim oborima i nikako ne hrane pomijama.
Potrebna je posebna odeća i obuća koja se koristi samo u tom oboru i redovna dezinfekcija pre ulaska kod životinja.
"Treba da pre ulaska obavezno mehanički dobro operu ruke, da ih dezinfikuju i da dezinfikuju obuću. Sama dezinfekcija treba da se radi u saradnji sa nadležnim veterinarskim službama, sa preparatima koji su provereno dobri", navodi Milijana Nešković, epizotiolog Veterinarskog instituta u Zaječaru.
U okruženju u susednoj Rumuniji i Bugarskoj nekoliko godina već bore se sa afričkom kugom svinja. Ova bolest pojavljivala se, za to vreme najpre u Borskom okrugu, a sada i na području grada Zaječara.
Zbog toga upozoravaju lovce, da su obavezni da veterinarskoj službi prijave svako uginuće divljih svinja, zbog mogućnosti širenja zaraze.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.