ZAŠTO SE KITI JELKA: Svi se radujemo tom činu oko Nove godine, ali mali broj zna šta se stvarno iza toga krije

Izvor: Piplmetar.rs, 27.Dec.2016, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAŠTO SE KITI JELKA: Svi se radujemo tom činu oko Nove godine, ali mali broj zna šta se stvarno iza toga krije

Ako se pitate zašto se kiti jelka, na pravom ste mestu da saznate odakle potiče običaj i kakva je tradicija. Svi se radujemo tom činu oko Nove godine, ali mali broj ljudi zna zašto to radimo.
Pročitajte ovo:  RADNO VREME TOKOM PRAZNIKA: Evo šta će raditi za novogodišnje i božićne praznike i do kada!

Okićena jelka simbol je novogodišnjih i božićnih praznika. Kuće i stanovi se tada šarene od raznih lampiona, svećica, lampica… Međutim, znate li odakle dolazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << kult okićene jelke i ko ga je doneo na ove prostore?
Još u 11. veku, tadašnji stanovnici Nemačke kitili su za katolički Božić jelku. Tada je ovo zimzeleno drvo ukrašavano zrelim, crvenim jabukama, dok su je pojedini Nemci kitili kolačima različitih oblika, ali i svećama.

Kult ukrašavanja jelke u Englesku je doneo princ Albert 1841. godine.
Za razliku od jelki koje su u Nemačkoj bile ukrašavane jabukama, princ je odlučio da svoje “božićno drvo” ukrasi bombonama, papirnim cvećem, mašnama, piše Blic.
Kada su Nemci u 17. veku naselili Severnu Ameriku, sa sobom su poneli kulturu ukrašavanja doma za vreme božićnih i novogodišnjih praznika.

Nastavite čitanje na sledećoj strani.

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.