Tramp će dobro razumeti ovu poruku pred vratima SAD: Rusija je spremna da počne nuklearnu saradnju sa Kubom

Izvor: 011vodič.com, 08.Okt.2019, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp će dobro razumeti ovu poruku pred vratima SAD: Rusija je spremna da počne nuklearnu saradnju sa Kubom

Rusija je spremna da postane strateški partner Kube u proizvodnji nuklearne energije ukoliko vlasti te zemlje preispitaju svoj stav u vezi sa izgradnjom nuklearnih elektrana, rekao je novinarima prvi zamenik šefa Kancelarije ruske vlade Sergej Prihodko. “Kako su nas obavestili naši kubanski prijatelji, oni razmatraju planove za stvaranje industrije nuklearne proizvodnje energije u zemlji. Ako se ta odluka preispita, onda će, naravno, Rusija biti spremna da postane strateški partner Kube >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << u ovom pravcu”, rekao je Prihodko.
Generalno, Rusija i Kuba imaju okvirni međuvladin sporazum o saradnji u korišćenju nuklearne energije u miroljubive svrhe. Ovaj sporazum daje stranama šansu da razgovaraju o svim pitanjima od obostranog interesa. “Trenutno razgovaramo o širokom spektru takozvane neenergetske upotrebe mirnog atoma. Tačnije, razgovaramo o upotrebi nuklearnih tehnologija u medicini i poljoprivredi”, rekao je Prihodko.
Toplotna energija
Prema ruskom vladinom zvaničniku, oko 600-700 miliona evra pozajmljenog kapitala može biti uloženo u projekat glavnog remonta deset elektrana za proizvodnju električne energije u tri termoelektrane na Kubi.
“Kako bismo realizovali ovaj projekat, planiramo da privučemo pozajmljeni kapital”, rekao je zvaničnik. “Preliminarno ulaganje u projekat procenjuje se na 600-700 miliona evra.” Ruska Inter RAO – Izvozna i kubanska državna kompanija za proizvodnju električne energije „Energoimport“ ranije je usvojila mapu projekta za remont 10 agregata snage 100 KW u tri kubanske termoelektrane.
Ugovor će biti potpisan u martu 2020. godine. Ranije je generalni direktor Inter-RAO-a Maksim Sergejev rekao da kompanija, nakon potpisivanja ugovora, planira da remontuje dve jedinice za proizvodnju električne energije godišnje, počevši od 2021. godine.
Izvoz nafte
Izvoz ruskih naftnih proizvoda na Kubu porastao je gotovo četiri puta u prvoj polovini 2019. godine, rekao je Prihodko.
“Što se tiče isporuka nafte na Kubu, izvoz se u prvoj polovini 2019. godine uvećao za 3,7 puta, na godišnjem nivou” rekao je Prihodko.
Zvaničnik je rekao da Rusija i Kuba tradicionalno blisko sarađuju u energetskom sektoru. Između ostalog, ministarstva energetike dveju država potpisala su mapu puta za efikasno učešće ruskih kompanija u programu razvoja energetskog sektora Kube i povećanja energetske sigurnosti zemlje.
“Glavni cilj programa je smanjenje zavisnosti Kube od uvoza energetskih resursa i povećanje energetske sigurnosti zemlje”, rekao je Prihodko. Pored toga, kubanska strana je zainteresovana za saradnju u razvoju prirodnih ležišta na Kubi. “Rad na ovim i drugim obećavajućim oblastima saradnje u energetskom sektoru biće nastavljen”, rekao je zvaničnik.
(logicno.com)

The post Tramp će dobro razumeti ovu poruku pred vratima SAD: Rusija je spremna da počne nuklearnu saradnju sa Kubom appeared first on 011vodic.com.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.