Spaljena ruska ambasada u Zagrebu zbog ćiriličnog natpisa

Izvor: Njuz.net, 05.Nov.2013, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spaljena ruska ambasada u Zagrebu zbog ćiriličnog natpisa

Napomena: Ova vest je šaljive prirode



"Mi nemamo ništa protiv ćirilice određene nacionalnosti"




ZAGREB, 5. novembar 2013, (Njuz) – Protivnici ćiriličnog pisma u Hrvatskoj zapalili su noćas ambasadu Rusije u Zagrebu i time uklonili jedno od najjačih uporišta ćiriličnog pisma u zemlji.
Protestanti su najpre pokušali da zapale table sa ćirilicom, ali se vatra proširila na celu ambasadu i prouzrokovala veliku materijalnu štetu.
Protivnici ćirilice najpre su iz Vukovara proterali srpsku ćirilicu, potom su se u RIjeci obračunali sa makedonskom, a sada je na red došla ruska.
- Mi, da se razumemo, nemamo ništa protiv ćirilice određene nacionalnosti. Ne delimo ćirilicu po tome čija je i odakle je, svaka ćirilica je za nas ista – nepoželjna. Mnogi u Hrvatskoj osećaju izuzetan psihički bol kada vide te čudne i nadasve neželjene simbole koji nisu latinični i mi želimo tome stati na put – rekao je Boro Šutek, jedan od učesnika protesta u Zagrebu.
Vlada Hrvatske oštro je osudila vandalski čin paljenja ruske ambasade i najavila da razmatra izvesne mere kojima bi predupredila slične ekscese u budućnosti. Prema nezvaničnim sazananjima Njuza, jedna od mera o kojoj se najviše razmišlja jeste proglašenje cele zemlje “ćirilica free” zonom, prvom takve vrste u Evropi.
Nenad Milosavljević
Dejan Nikolić

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.