ŠTO SE TIČE NEPISMENOSTI - ISTI SMO! Evo koje su gramatičke greške Hrvati najčešće pravili u 2021. godini

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2022, 09:56

ŠTO SE TIČE NEPISMENOSTI - ISTI SMO! Evo koje su gramatičke greške Hrvati najčešće pravili u 2021. godini

Vekovna dilema - "samnom" ili "sa mnom?"

Mnogi Hrvati, kako prenosi hrvatski sajt Indeks, koristili su u prethodnoj godini alat za ispravljanje gramatičkih pogrešaka "Hašek", a sada je konačno poznato i koje su greške najčešće pravili.

Na zvaničnim stranicama Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji je Hašek i razvio, navedeno je da je alatu pristupilo više od 450.000 ljudi, od kojih je čak 83 % iz Hrvatske, 7 % iz BiH, 1 % iz Nemačke itd., a više >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od 40% korisnika bilo je mlađe od 34 godine.

Usluzi su u 75 % slučajeva pristupali sa desktopa, najčešće radnim danima od 9 do 15 sati.

Najčešće gramatičke greške koje je sistem zabeležio su sljedeće:

če --> će, tiće --> tiče, riješenje --> rješenje, slijedeće --> sljedeće, mogučnosti --> mogućnosti, promjeniti --> promijeniti, čemo --> ćemo, več --> već, primjetiti --> primijetiti, djete --> dijete, samnom --> sa mnom, riješenja --> rješenja, reči --> reći, primjeniti --> primijeniti te razumijeti --> razumjeti.

Iz priloženog se vidi da Hrvati najviše problema imaju s razlikovanjem č i ć i ije i je. Što se tiče sa srpskom (ne)pismenošću, očigeledno je da im je problem kako se piše "sa mnom" (za svaki slučaj - odvojeno, bez izuzetka) . Mi, koliko je poznato, nemamo istraživanje ove vrste, ali dovoljan je i površan pogled na društvene mreže, pa da bude jasno da prilično loše stojimo sa srpskom gramatikom i pravopisom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.