Postoji puno TEORIJA o misterioznoj rupi na krofni i RAZLOGU za njeno nastajanje - Ovo je jedna od njih!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Okt.2019, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postoji puno TEORIJA o misterioznoj rupi na krofni i RAZLOGU za njeno nastajanje - Ovo je jedna od njih!

Zanimljivo

Jeste li ikada jeli američku krofnu i pitali se čemu služi rupa u sredini?

Ako je odgovor potvrdan, niste jedini. Verovali ili ne, postoji jako puno teorija o misterioznoj rupi i razlogu za njeno nastajanje.

Jedna teorija kaže da je rupa u krofnama jednostavno nužna. Jednom kada su pekari počeli da dodaju žumanca u svoje recepte, testo je postalo prebogato što je znatno otežalo ravnomerno pečenje. Krajevi su bili hrskavi i sredina bi ostala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sirova, pa je logično rešenje bilo uklanjanje testa iz sredine.

Druga, zanimljivija teorija odnosi se na Novu Englesku 1850. godine, i brod nazvan "Elizabeth Gregory". Elizabet je svom sinu napravila veliku količinu prženog testa za jedno od njegovih putovanja, a priča se kako je kapetan Gregori upravo na tom putovanju “izumeo” krofnu s rupom.

Međutim, postoji mnogo teorija o mogućim razlozima. Neki istoričari misle da je krofna tako bila lakša za probavanje, no najzanimljivija teorija glasi da su kapetanu Gregoriju trebale obe ruke za upravljanje brodom, pa je napravio rupe u krofnama kako bi mogao da ih drži na kormilu svog broda.

Čini se da je prva teorija, koja kaže da je rupa napravljena da bi se testo ravnomerno pržilo, ipak najbliža istini. Čak je i kapetan Gregori u jednom intervjuu izjavio kako je rupu na svojoj krofni zapravo napravio slučajno.

Nezavisno od toga u koju teoriju verujete, verovatno ćete se složiti kako su krofne jedan od najukusnijih pekarskih proizvoda, s rupom u sredini ili bez nje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.