Novi ulični sukobi u Hong Kongu, policija suzavcem na demonstrante

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Okt.2014, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ulični sukobi u Hong Kongu, policija suzavcem na demonstrante

HONG KONG - Nakon relativno mirne noći u kojoj su na ulice Hong Konga izašle hiljade demonstranata, u nedjelju rano ujutro nastavljeni su ulični sukobi prodemokratskih snaga i njihovih protivnika.

Policija je koristila suzavac u četvrti Mong Kok protiv okupljenih.

Stanovnici četvrti Mong Kok već gube strpljenje, javlja agencija DPA, jer protesti koji traju već više od 7 dana blokiraju ulice i ometaju rad i život.

Prethodna dva dana bilo je organizovanih napada >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na demonstrante.

Policija je objavila da je uhapsila 19 muškaraca koje sumnjiči da su napali nezadovoljne građane u borbama u Mong Koku, a vjeruje se da osmorica pripadaju bandama, tzv. "trijadama".

"Mislim da su 90 posto svih sukoba izazvale vladine snage", rekao je danas prodemokratski parlamentarac Albert Čan. "Stanje je danas nesumnjivo pogoršano."

Neki aktivisti strahuju da bi, izmakne li nasilje kontroli, policija mogla napasti demonstrante i "raščistiti" ulice.

U subotu je Leung Čun-Jing, upravitelj Hong Konga, zaprijetio da će vlasti "preduzeti sve potrebne mjere da obnove red i mir".

Demonstranti traže šira glasačka prava jer je Kina objavila da će Hong Kong 2017. moći birati svoga čelnika tek nakon što Peking odobri kandidate.

U znak protesta protiv nasilja u Mong Koku u subotu naveče deseci hiljada ljudi okupilo se pred glavnim vladinim uredom.

Parlamentarac Dennis Kvok iz Građanske stranke rekao je okupljenima da su dio istorijskog pokreta, prenosi hongkonška televizija RTHK.

"Večeras u Hong Kongu vidimo najčišći oblik hrabrosti. To je hrabrost koja će izmijeniti politiku ove zemlje", rekao je, a masa je odgovorila aplauzom.

Kinez, kojem je objavljeno samo prezime Jau, zaprijetio je danas da će skočiti sa pješačkog mosta koji se nalazi u centralnom dijelu Hong Konga u znak protesta što su škole u tom gradu zatvorene zbog demonstracija.

On se popeo na konstrukciju mosta u oblasti Admiralitet, koji je u središtu protesta, uzvikujući razne slogane prema demonstrantima.

"Oslobodite saobraćajnice tako da roditelji mogu da vode djecu u škole. Ne podržavam Vladu, već predstavljam roditelje koji pitaju kada ćete osloboditi puteve. Imam troje dece kod kuće", uzvikivao je Jau, a prenosi "Frans pres".

Most povezuje kancelarije Vlade i tržni centar i pješacima omogućava prelaz preko prepunog autoputa. (Srna)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.