Hongkong, suzavcem na demonstrante

Izvor: RTS, 05.Okt.2014, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hongkong, suzavcem na demonstrante

Policija se sukobila sa demonstrantima u Hongkongu, koristeći suzavac i palice, a rastu bojazni od raspoređivanja snaga bezbednosti na ulice, kako bi se okončali protesti. Postignut dogovor o uklanjanju barikada ispred sedišta vlade.

Na protestima u Hongkongu povećan je broj demonstranata koji su na ulicama ostali preko noći, tražeći političke reforme.

Smatraju da centralne vlasti u Kini ne mogu da određuju ko će da bude kandidat na izborima u ovom autonomnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gradu, koji je do 1997. godine bio britanska kolonija, prenosi Beta.

Postignut je dogovor da se uklone barikade kojima su demonstranti blokirali ulaz u zgradu, pošto je policija upozorila da će preduzeti sve neophodne mere da "očisti ulice" pred početak radne nedelje.

Lokalna televizija prikazala je kako se prodemokratski aktivisti rukuju s policijom, mada za sada nije jasno da li su studenti odlučili da se povuku sa ulica Hongkonga ili je potez deo strategije za pregrupisavanje u drugi deo grada, prenela je agencija AP.

AFP dodaje da je pokret "Zauzmite centar" - jedna od grupa koja je organizovala protest, najavila da će dozvoliti pristup ulici gde se nalaze kancelarije lidera Hong Konga u Admiralti distriktu. 

Prvi čovek Hongkonga glavni sekretar Leung Čun-jing pozvao je sinoć okupljene da se raziđu i poručio da se stvari moraju vratiti u normalu do ponedeljka.

Prema njegovim rečima, Vlada i policija "imaju dužnost i odlučnost da poduzmu sve potrebne akcije kako bi se vratio društveni mir". 

Demonstranti su se sukobili rano jutros sa policijom u poslovnoj četvrti Mong Kok, koja je žarište protesta.

U toj četvrti su se nedavno sukobili demonstranti i njihovi protivnici. Nije saopšteno da li je u jutrošnjim sukobima bilo žrtava ili povređenih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suzavac na demonstrante u Hongkongu

Izvor: Šumadija Press, 05.Okt.2014

Policija se sukobila sa demonstrantima u Hongkongu, koristeći suzavac i palice, a rastu bojazni od raspoređivanja snaga bezbednosti na ulice.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.