Naseli na vest da je otcepljenje Hrvatske bilo neustavno

Izvor: Radio 021, 14.Avg.2014, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naseli na vest da je otcepljenje Hrvatske bilo neustavno

Novinska agencija Tanjug danas je objavila lažnu vest o tome da je Ustavni sud Hrvatske proglasio neustavnom odluku hrvatskog Sabora iz oktobra 1991. godine kojom je Hrvatska zvanično napustila SFRJ.

Autor ove lažne vesti je hrvatski satirični sajt, pandan srpskom satiričnom sajtu njuz.net. Vest je na sajtu news-bar.hr objavljena pre nekoliko nedelja i za sada je nepoznato kako je sada došla do Tanjuga.

Ovu lažnu vest u Tanjugovoj verziji, gde se kao izvor i navodi news-bar, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << preuzeli su pojedini mediji u Srbiji, a brzo se raširila i društvenim mrežama.

Podsetimo, ovo nije prvi put da mediji iz Srbije nasedaju na lažne vesti, ali koliko je poznato prvi put se desilo da ova novinska agencija prenese jednu lažnu vest sa nekog od satiričnih sajtova.

U nastavku možete da pročitate originalnu vest sa Tanjuga:

SPR:HRVATSKA-OTCEPLJENJE-NEUSTAVNOST

"Ustavni sud Hrvatske: neustavna odluka o otcepljenju od SFRJ




ZAGREB, 14. avgusta (Tanjug) - Ustavni sud Hrvatske proglasio je neustavnom odluku Hrvatskog Sabora iz oktobra 1991. godine kojom je Hrvatska zvaniccno napustila Saveznu Federativnu Republiku Jugoslaviju, preneo je poccetkom meseca hrvatski portal Njus bar.



Hrvatski Ustavni sud je prema pisanju tog portala, ocenio da ta jednostrana odluka Socijalisticke Republike Hrvatske, koja je tada bila sastavni deo SFRJ nije u saglasnosti sa odredbama Ustava Hrvatske koje zabranjuju bilo kakvu promenu postojecheg stanja kada je recc o teritorijalnom integritetu.

Odluka hrvatskog Sabora iz 1991. je, kako se navodi, neustavna, nije u skladu s medjunarodnom konferencijom o uspostavljanju statusa quo.

Predsednica Ustavnog suda Hrvatske Jasna Omejec uz to je objasnila da je sud u toj odluci nassao i diskriminatorske elemente jer se SR Hrvatska stavlja u znatno povoljniji polozzaj od ostalih republika i pokrajina koje su ostale u sastavu Jugoslavije.




Pisac teksta Vladimnir Luccich podsecha da je predlog za ocenu ustavnosti podneo Vladimir SSeks kako bi pokazao da ima dobar smisao za humor, ali i kako bi testirao lojalnost Ustavnog suda tadassnjem vladajuchem rezzimu. Medjutim, kako je ubrzo pocceo rat, predlog je zavrssio na dnu fioke koja se nije otvarala sve do januaru 2013. godine, podsecha Luccich.



Hrvatski pravni struccnjaci su ocenili da bi sada mogao nastati problem jer se odluke Ustavnog suda primenjuju retroaktivno, te je Hrvatska pravno geldano ponovo postala cclanica SFRJ.



Ova pravna zavrzlama mogla bi, prema oceni struccnjaka, da se produbljuje, jer je Hrvatska punopravna cclanica Evropske unije."

Evo i nekoliko primera prenošenja ove vesti:

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.