Misteriozni nestanak žive u Velikom slanom jezeru: Nikom nije jasno šta se desilo sa toksičnim talogom (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 04.Maj.2017, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misteriozni nestanak žive u Velikom slanom jezeru: Nikom nije jasno šta se desilo sa toksičnim talogom (FOTO) (VIDEO)

Voda u Velikom slanom jezeru u Americi je puna soli i minerala, ali i pozamašne doze žive.

Većina tog toksičnog metala deponovan je prirodno atmosferom, ali zahvaljujući bakterijama i raznoraznim inženjerskim projektima, većina toga završilo je koncentrisano na dnu jezera u obliku metil-žive.

Međutim, pet godina nakon ovog otkrića, čini se da metil-žive više nema na dnu jezera u Juti, da je toksični talog misteriozno nestao bez ikakvog upozorenja ili čišćenja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Sada naučnici žele da znaju gde je živa nestala.

Ono što za sada znaju je kako je živa dospela na dno jezera. Čestice žive su putem vazduha dospevale u vodu, gde su se pod uticajem mikroorganizama pretvarale u metil-živu i padale na dno. To se desilo nakon što je u blizini građena i izgrađena železnička pruga 1950-tih.

Međutim, 2010. godine rađeno je istraživanje koje je utvrdilo visok nivo zagađenja metil-živom i u vodi i kod životinja koje tu žive.

Foto: NASA

Ali, kada su naučnici opet uzeli uzorke duboke vode jezera u 2015. otkrili su da je količina toksične žive pala za 88 odsto. Od tada nestanak žive je misterija.

Naučnici sumnjaju da je uzrok tome zatvaranje slivnika koji su do 2013. godine u vodu ubacivali toksične materije, ali im i dalje nije jasno kuda je sav taj toksični talog otišao, odnosno otekao, piše atlasobscura.com.

Pogledajte snimke:







(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.